Snapchat kot nov veter med družbenimi omrežji tudi za poslovne uporabnike?

Družbena omrežja so postala nepogrešljiv komunikacijski kanal, ki ga s pridom izkoriščajo številne organizacije. Kljub številnim skeptikom je svojo pot začel utirati tudi Snapchat – mobilna aplikacija oziroma družbeno omrežje, s katerim najlažje pritegnemo pozornost mladih med 15 in 25 let. Pa lahko uporaba Snapchata v poslovnem smislu tudi v Sloveniji prinese pozitivne rezultate?

Kljub temu, da so uporabniki Snapchata po svetu v 37 odstotkih mladi med 18 in 24 letom1, v zadnjem letu hitro narašča število uporabnikov starih do 35 let. Upoštevajoč ta trend Snapchat vsekakor sodi med družbena omrežja prihodnosti. S tega vidika pa je zanimiv tudi za oglaševalce oziroma podjetja, katerih vsebina je primerna za deljenje z javnostjo tudi prek Snapchata.

Njegovo bistvo so kratki posnetki oziroma fotografije, ki jih lahko uporabnik pošlje zgolj določenim »prijateljem«, ali pa jih objavi v rubriki »story«, kjer je njegov posnetek ali fotografija vidna natanko 24 ur. In ravno minljivost posnetkov je največja moč Snapchata, saj je pozornost uporabnika veliko težje pridobiti kot kadarkoli prej. Prednost Instagrama naj bi bila ravno v tem, da hkrati na zaslonu pametnega telefona vidimo zgolj eno sliko brez ostalih motečih dejavnikov. Podobno je pri Snapchatu, s tem da je osredotočenost uporabnika še večja, predvsem pa je ob ustrezni uporabi aplikacije daljša. Objavljanje posnetkov in slik na »storyju«, ki si sledijo v smiselnem zaporedju, lahko privede do tega, da uporabniki posvetijo več minut zgolj vsebinam, ki jih sporoča določena organizacija. Mar ni ravno to tisto, kar si »oglaševalci« želijo? Potrošnikov čas in potrošnikovo pozornost. Z uporabo Snapchata je to v veliki meri mogoče, še posebno, če je naša ciljna javnost starostna skupina med 18 in 35 let. Ta skupina je tudi najbolj odprta za uporabo mobilnih aplikacij ter družbenih omrežij, kar pomeni, da bo izgradnja baze Snapchat sledilcev s pomočjo drugih družbenih omrežij veliko lažja.

Je torej Snapchat primeren za poslovno rabo? Da in ne. Da v primeru, ko ima organizacija veliko aktivnosti ali ambasadorjev, ki so priljubljeni in njihovim aktivnostim želi slediti veliko število ljudi. Ne pa v primeru, ko je organizacija bolj rigidna, se ne osredotoča na široko ciljno javnost in se ne ukvarja z dejavnostjo, ki bi jo na tovrsten način uspešno predstavili javnosti. Težava pa se pojavlja tudi pri merjenju rezultatov Snapchat kampanj, saj aplikacija ne ponuja vpogleda v točno število sledilcev, ki jih ima posamezen profil.
Vsekakor je pri nas uporaba Snapchata za poslovne namene še nekoliko v povojih in se za ta korak podjetja redkeje odločajo. Nedvomno pa bo v prihodnosti zanimanje za promocijo blagovnih znamk in izdelkov s pomočjo Snapchata vse večje. V Sloveniji je tako adidas z »Urbanim NMD lovom« – kampanjo, s katero so želeli opozoriti na prihod jesenske kolekcije superg NMD, nedavno dokazal, da lahko podjetje s pomočjo Snapchata in ambasadorjev ciljno javnost uspešno opozori na svoj nov izdelek. Nedvomno pa bo zanimivo videti predvsem, kako lahko na razvoj Snapchata vplivajo tudi ostale aplikacije, ki bodo posvojile posamezne elemente, ki so do sedaj predstavljali primerjalno prednost Snapchata. Instagram je denimo že ‘ukradel’ Snapchatov »story«; kaj sledi, pa bo pokazal čas.

1Vir: Mobiuu, Seminar Snaphat for Business

Deli na socialnih omrežjih

Tilen Lamut

Svetovalec

Objave istega avtorja

Oddaj komentar