Nasveti za varno vožnjo v poletnih mesecih

V poletnih mesecih, ko se odpravljamo na izlete in počitnice, smo na cesti bolj izpostavljeni prometnim nesrečam. Z namenom, da bi bilo vaše poletje čim lepše, je podjetje Goodyear pripravilo nasvete, kako čas na cesti preživeti čim bolj varno in sproščeno.

Dosegljivost nujnih pripomočkov: Hrano, pijačo, plenice, zdravila, igrače za svoje otroke in stvari, ki bi jih med potjo utegnili potrebovati, hranite na lahko dostopnem mestu.

Pri vožnji se izmenjavajte. Po možnosti si poiščite sovoznika, s katerim se bosta lahko na poti zamenjevala za volanom. Tako bosta oba bolj spočita in osredotočena na vožnjo, poleg tega pa vas lahko sovoznik opozori tudi na morebitno nevarnost.

Na nekaj ur si privoščite postanek

Vozite po odsekih. Svetujemo, da si daljše poti razdelite na krajše odseke. Postanki na nekaj ur bodo namreč pripomogli k voznikovi osredotočenosti. Pri tem si privoščite lahke obroke in pijte veliko vode, da ne boste imeli občutka pretirane sitosti ter utrujenosti, ki pride po težki ali mastni hrani. Prav tako se bodo tudi sopotniki počutili bolje, če se bodo nekoliko sprehodili.

Avto naj bo servisiran in pregledan. Sodobni
avtomobili so sicer izredno zanesljivi, vendar se sredi dolge poti lahko tudi manjša okvara hitro sprevrže v pravo nočno moro in vas dodobra udari po žepu.

Odstavni pas je za nujne primere. Odstavni pas je predviden za skrajne primere in vam ne zagotavlja varnosti. Kadar je otroku slabo ali mora uporabiti toaleto, naj poskusi potrpeti do prvega postajališča, kjer boste lahko varno ustavili. Če pa že morate odstavni pas nujno uporabiti, si nadenite odsevni jopič, prižgite opozorilne utripalne luči in se s sopotniki umaknite za varnostno ogrado.

Če že morate uporabiti odstavni pas, si nadenite odsevni jopič

Preverite svoje pnevmatike. Za varno in udobno vožnjo je pomembno, da so vaše pnevmatike v dobrem stanju. Poleg tega, da pregledate tekalno plast, se prepričajte, da imajo tudi ustrezen polnilni tlak, pri tem pa upoštevajte tudi obremenjenost vozila. Če s seboj peljete tudi bivalno prikolico ali čoln, morajo biti tudi pnevmatike na njih v dobrem stanju. Prav tako dvakrat preverite vlečno kljuko, vse zadnje luči in ostale potrebne naprave.

Deli na socialnih omrežjih

Anja Petrovčič

Izvršna direktorica, specialistka internega komuniciranja in družbene odgovornosti

Podobne objave

Oddaj komentar