Kakšne avtomobile si v prihodnosti želijo slovenski milenijci?

Slovenski milenijci so na prvo mesto postavili pametne in cenovno ugodne avtomobile, opremljene s pametnimi funkcijami, ki bi poskrbele za večjo varnost na cesti. Nad vozili brez voznika pa naši milenijci niso najbolj navdušeni.

Glede na predhodne izsledke Goodyearove raziskave “ThinkGoodMobility” je sicer kar 91,5 % slovenskih mladih prepričanih, da bodo imeli v naslednjih desetih letih v lasti svoj avtomobil. Tokratni rezultati raziskave pa razkrivajo, kakšne avtomobile si želi generacija, ki bo krojila prihodnja desetletja.

Kaj pa pnevmatike?

Polovica slovenskih milenijcev (49,1 %) si v prihodnosti želi s senzorji opremljene pnevmatike, ki bi jih obveščale, kdaj pnevmatike zaradi poškodbe ali obrabe niso več primerne za varno vožnjo in jih je potrebno pregledati oziroma zamenjati. Dobra tretjina (39,7 %) pa pričakuje senzorske sisteme, ki bi pnevmatikam podal informacijo, kako naj se prilagodijo različnim cestnim in vremenskim razmeram.

Mladi si želijo, da bi jih pnevmatike obveščale, kdaj zaradi poškodbe ali obrabe niso več primerne za varno vožnjo.

 

Slovenski milenijci so skeptični glede uporabe avtomobila brez voznika

Čeprav so avtomobili z avtopiloti trenutno v središču pozornosti avtomobilistične in informacijske industrije, si le peščica slovenskih milenijcev (22,8 %) v naslednjih desetih letih želi popolnoma avtonomen avtomobil. Glavni razlog za omenjeno tiči v pomanjkanju zaupanja, saj skoraj dve tretjini mladih Slovencev (64,1 %) dvomita v njihovo zanesljivost. Kljub nezaupljivosti pa mladi verjamejo, da bi avtonomni avtomobili lahko doprinesli k manjšemu številu prometnih nesreč (73,0 %), zmanjšanju prometnih zastojev (50,0 %) in manj stresni vožnji (36,9 %).

Skoraj dve tretjini mladih Slovencev (64,1 %) dvomita v zanesljivost avtonomnih avtomobilov.

 

Spletno raziskavo je med majem in junijem 2015 v imenu podjetja Goodyear izvedla ekipa Think Young. V njej je sodelovalo 2.500 mladih (starih 18–30 let) iz univerz v 12 državah. V vzorec je bilo vključenih 224 slovenskih študentov.

Deli na socialnih omrežjih

Anja Petrovčič

Izvršna direktorica, specialistka internega komuniciranja in družbene odgovornosti

Podobne objave

Oddaj komentar