Prve visoko zmogljive polnilnce odslej v Sloveniji

Skupni projekt družb BMW, Daimler, Ford in Skupine VW imenovan IONITY, zdaj uradno ponuja svoje 350 kW polnilnice tudi v Sloveniji. Gre za prve visoko zmogljive polnilnice, ki ponujano najnovejšo tehnologijo za polnjenje električnih vozil.

V okviru projekta IONITY do konca leta 2020 načrtujejo povečanje števila enot na 400 polnilnih postaj. Polnilnice družbe s sedežem v Münchnu temeljijo na najsodobnejši tehnologiji, ki je zdaj na voljo na bencinskem servisu v Ilirski Bistrici nedaleč od slovensko-hrvaške meje. Vsaka od štirih enot na bencinskem servisu zagotavlja največjo moč 350 kW. Enote, primerljive s temi polnilnicami, opremljenimi po evropskih standardih s konektorji CCS2, doslej še niso bile nameščene v Sloveniji. Za primerjavo –standardne in super polnilnice, ki so trenutno na voljo, običajno zagotavljajo moč 22 do 75 kW. Druga polnilna postaja je trenutno v izgradnji na bencinskem servisu OMV Koper Bonifika.

IONITY presega zahteve današnjega trga. Po načrtih proizvajalcev bodo avtomobilski modeli, ki bodo lahko v celoti izkoristili polnilnice Ionity, na cesti od septembra naprej. Hkrati lahko lastniki trenutno razpoložljivih električnih avtomobilov pričakujejo krajši čas polnjenja. Polnilna postaja na bencinskem servisu OMV lahko v 30 do 40 minutah napolni baterije do 80 odstotkov.

»Po uveljavitvi v Avstriji skupaj s partnerji OMV, IONITY z veseljem naznanja vzpostavitev nove polnilne postaje v Ilirski Bistrici. Veselimo se povratnih informacij uporabnikov, ki uporabljajo naše nove visoko zmogljive polnilnice v Sloveniji,« pravi Michael Hajesch, generalni direktor družbe IONITY.

Uporabniški priročnik za polnilne enote v Ilirski Bistrici je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Poleg tega je seveda osebje bencinskih servisov na voljo, ko vozniki potrebujejo pomoč. Vozniki lahko pokličejo tudi center za pomoč strankam na telefonsko številko, navedeno na polnilnicah, kjer dobijo pomoč v angleščini, nemščini in francoščini. Po načrtih bo slovenski jezik tej storitvi dodan kasneje. 

»Stremimo k temu, da OMV postane pravo storitveno središče, kjer pokrivamo vsa področja izdelkov in storitev, ki jih vozniki potrebujejo. S sodelovanjem v projektu Ionity pri uvedbi visokozmogljivih polnilnih enot smo naredili še en pomemben korak v tej smeri,« je povedala Vanja Lombar,generalna direktorica OMV Slovenija.

Uporaba polnilnikov IONITY znaša osem evrov bruto ne glede na čas uporabe in polnilno zmogljivost vozila. Tudi izdajo računa vodi sistem, ki račun pošlje uporabniku po e-pošti. Postopek plačila je kar najbolj preprost, zato je mogoča uporaba plastičnih kartic RFID vseh pogodbenih ponudnikov storitev, ki sodelujejo z družbo IONITY. Z dotikom na stolpec s kartico (brezstično plačilo) sistem odšteje ustrezni znesek. Plačila s kreditno kartico so mogoča prek aplikacije Ionity za pametne telefone ali prek spletnega mesta, enako kot pri spletnem nakupovanju.

Similar posts

Leave a comment