V juniju smo bili priča epski dirkaški trilogiji

Junija so se v treh zaporednih tednih zvrstile tri dirke vseh dirk: motociklistični spektakel Isle of Man TT ter legendarni vzdržljivostni preizkušnji 24 ur Le Mansa in 24 ur Nürburgringa. V osrčju omenjenih dirkaških epov leži želja po premikanju mej mogočega, zato Dunlop v svojem tekmovalnem duhu iz leta v leto razvija pnevmatike, ki voznikom omogočajo kar največjo zmogljivost. Znamka Dunlop, ki je bila rojena pred več kot 130 leti in ima samo en cilj ─ zmagovati, bo v tej dirkaški trilogiji s svojimi ekipami dostavila in servisirala več kot pet tisoč pnevmatik.

V sodobnem svetu motošporta, zaznamovanem z vse strožjimi predpisi in zahtevami po skladnosti, še vedno obstaja nekaj dogodkov, ki s svojo neukročenostjo in nepredvidljivostjo predstavljajo epske preizkušnje človeške in tehnične zmogljivosti. Gre za spektakularne dogodke, na katerih imajo pnevmatike ključno vlogo za doseganje rezultatov in varnosti. Pri izbiri pnevmatik velja načelo odprte konkurence, kar pomeni, da se posamezne ekipe in vozniki za Dunlop odločajo povsem po lastni izbiri in ne zaradi zahtevanih predpisov. Dunlop že 130 let ženeta tekmovalni duh in želja po zmagoslavju na dirkah, zato razvija nove tehnologije in iz leta v leto dokazuje vse večjo zmogljivost pnevmatik, s katerimi lahko vozniki na progah premikajo meje mogočega. 

Isle of Man TT(25. maj–7. junij 2019)

Dunlop velja za najuspešnejšo znamko pnevmatik v več kot stoletni zgodovini motociklistične dirke na otoku Man v Irskem morju. Poleg številnih zmag v različnih razredih se namreč ponaša tudi z rekordom 59-kilometrske proge, ki ga je lansko leto postavil Peter Hickman. Ena najbolj nevarnih in spektakularnih športnih prireditev na svetu poteka po ovinkastih in valovitih podeželskih cestah ter mestnih ulicah, kjer so zaradi skokov in eksplozivne vožnje s povprečno hitrostjo nad 214 kilometrov na uro obremenitve zares izjemne. Dunlop te izzive rešuje z razvojem številnih novih tehnologij – od nove tekalne zmesi, ki se hitro segreje, do tehnologije »JLB«, ki z zagotavljanjem gladke vožnje in smerne stabilnosti predstavlja veliko prednost za kupce Dunlopovih cestnih pnevmatik. 

24 ur Le Mansa(15.–16. junij 2019)

Znamki Dunlop na 24-urnem maratonu Le Mansa pripada nesporni primat med pnevmatikami, saj so avtomobili z Dunlop pnevmatikami vse od prve zmage leta 1924 kar 34-krat zasedli zmagovalni podij. Najznamenitejša vzdržljivostna dirka na svetu z več kot 5.000 prevoženimi kilometri, hitrostmi nad 330 kilometrov na uro in vse krajšimi časi na krog predstavlja neverjetno preizkušnjo za celotno ekipo, voznike, avtomobile in pnevmatike. Zmogljivost slednjih je zaradi enakosti avtomobilov še posebej razvidna v nadvse konkurenčnem razredu LMP2, na katerega se Dunlop zadnja leta osredotoča. Po lanskoletni osmi zaporedni zmagi v tej kategoriji je za letošnjo dirko kar polovica tekmovalcev izbrala znamko Dunlop.

24 ur Nürburgringa(20.–23. junij 2019)

Na verjetno najtežjo vzdržljivostno preizkušnjo v motošportu se vsako leto poda več kot 150 avtomobilov iz več kot 20 razredov, ki se spopadejo z legendarno 25-kilometrsko progo »stare šole« v zahodni Nemčiji. Začetki dirke segajo v leto 1970, ko je prva štiri leta zaporedoma slavil Dunlop, med zmagovalnimi vozniki pa je bil tudi nedavno preminuli Niki Lauda (1973). Dunlop je doslej nanizal 18 skupnih zmag, prav tako pa je bil rekordni čas proge dosežen z Dunlopovimi pnevmatikami. Nordschleife sicer z izbočenostjo cestišča, višinskimi razlikami in najrazličnejšimi voznimi površinami za voznike predstavlja nenehen izziv. 

Nejc Horvat

Svetovalec

Podobne objave

Oddaj komentar