Dobrodelni projekt, ki se je dotaknil src mnogih znanih obrazov

Številni znani Slovenci so se na družbenih omrežjih pridružili akciji ozaveščanja o disleksiji, se za trenutek vživeli v življenja oseb z disleksijo ter javnost spodbujali, da dobrodelni projekt na enak način podprejo tudi sami.

Ko naletimo na besedo »disleksija«, smo mnogi na to temo že nekaj slišali, v resnici pa o njej vemo bolj malo. Da bi zavedanje o znakih disleksije doseglo čim širši krog ljudi, je Rotary klub Ljubljana-Grad zagnal dobrodelni projekt Življenje z disleksijo, k sodelovanju je povabil tudi ostale slovenske Rotary, Rotaract in Interact klube ter vzpostavil istoimensko Facebook stran Življenje z disleksijo. Z njeno  pomočjo dnevno ozavešča o tej temi, objavlja nasvete za lažji vsakdan, zanimiva dejstva ter izpovedi uspešnih ljudi s celega sveta, ki se z disleksijo vsakodnevno soočajo. Projektu se je kot ambasador pridružil tudi Gojmir Lešnjak Gojc, ugleden slovenski filmski, gledališki in televizijski igralec, ki se prav tako sooča z disleksijo.

V začetku oktobra, ko je potekal evropski teden ozaveščanja o disleksiji, so zagnali tudi projekt Zdaj te razumem tudi jaz!. Projektu, ki še vedno poteka na družbenih omrežjih, so se pridružili številni znani obrazi. Ti so se soočili z izzivom, v katerem so se najprej podpisali z dominantno roko, nato pa še z nedominantno, in se za trenutek približali razumevanju težav, s katerimi se osebe z disleksijo vsakodnevno soočajo. Projekt so podprli predsednik Republike Borut Pahor, evropska komisarka Violeta Bulc, alpska smučarka Ilka Štuhec, politik Matej Tonin, kuharska mojstrica Alma Rekič, akrobati Dunking Devils, boksarski as Dejan Zavec, šampion v kickboxingu Marjan Bolhar, košarkarji Zoran Dragić, Edo Murić, Klemen Prepelič in mnogi drugi, vabljeni pa seveda tudi vsi ostali.

Ker si želimo in se trudimo razumeti.

Veste, kaj je disleksija?
Osebe z disleksijo razmišljajo z desno polovico možganov, zato informacije spremajo po drugačni poti in jih nekoliko drugače razumejo. Izzivi, s katerimi se sooča okvirno 10 % otrok in mladostnikov, se kažejo na področju oteženega branja, pisanja, jezika, v hitrosti predelovanja in pomnjenju informacij, kratkoročnem spominu, slušnih in vidnih zaznavah, motoričnih spretnostih, koncentraciji ter organizacijskih veščin.

Disleksija prinaša tudi številne prednosti širok spekter razmišljanja, izjemno kreativnost, inovativnost, vizualno-prostorske spretnosti, bujno domišljijo in še mnogo več. Večina oseb z disleksijo ima uspešno kariero, med njimi pa najdemo veliko znanih obrazov, katerih talenti so se razvili prav zaradi nje: Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Hans Christian Andersen, Winston Churchill, Walt Disney, Muhammed Ali, Agatha Christie, Harrison Ford, Cher, Tom Cruise, Emma Watson in še mnogi drugi.

Similar posts

Leave a comment