Na slovenskih cestah se je v letu 2015 smrtno ponesrečilo 14 kolesarjev

V Sloveniji so po podatkih Policije v letu 2015 zabeležili 1.372 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, v katerih je kar 14 kolesarjev izgubilo življenje. Od tega je bilo samo na območju Ljubljane 146 prometnih nesreč z udeležbo kolesarja, 81 kolesarjev je bilo huje poškodovanih, tri nesreče pa so se končale s smrtjo kolesarja.

Največ kolesarskih nesreč na Štajerskem, sledi Gorenjska.

Na območju PU Celje so beležili kar 200 prometnih nesreč z udeležbo kolesarja, ena se je končala s smrtjo, 26 kolesarjev pa je utrpelo težje telesne poškodbe. Na PU Kranju poročajo o 141 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega je bilo 29 kolesarjev huje poškodovanih, dve nesreči pa sta se končali s smrtjo kolesarja. Na PU Koper so beležili 12 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, na območju PU Nova Gorica pa 64. V obeh so življenje izgubili štirje kolesarji, 22 je bilo težje telesno poškodovanih. Na PU Novo mesto se je v letu 2015 zgodilo 60 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, pri tem so se trije kolesarji smrtno ponesrečili, 12 kolesarjev pa je bilo huje telesno poškodovanih.

O pomenu varnosti in izobraževanju vseh aktivnih udeležencev v prometu že četrto leto zapored opozarja družba Butan plin z razpisom Varno na kolesu in skupaj s partnerji Javno agencijo RS za varnost prometa, Kolesarsko zvezo Slovenije, družbo BTC, Telekomom Slovenije in KD Rog. O najbolj osnovnih pravilih varne vožnje, prometnih predpisih in varnih ter nevarnih kolesarkih odsekih v posameznih regijah je do sedaj razmišljalo in se izobraževalo več kot 200 osnovnih šol iz vse Slovenije ter preko sedem tisoč osnovnošolcev, ki se pripravljajo na kolesarski izpit.

Similar posts

Leave a comment