Razkrit je najbolj energetsko učinkovit projekt leta 2016

Na dogodku 18. Dnevi energetikov, ki je potekal 19. in 20. aprila v Portorožu, je strokovna komisija izmed 21 prijavljenih del izbirala dobitnike priznanj za dobro domačo energetsko prakso. Med letošnjimi zmagovalci je podjetje SPAR Slovenija, ki je spletne uporabnike prepričalo s prenovo ljubljanske trgovine Interspar v Cityparku.

vsi prejemniki energetskih nagrad

Nagrado za najboljši energetsko učinkovit projekt za leto 2016 si je podjetje SPAR Slovenija zaslužilo s posodobitvijo glavnega energetskega sistema. Sistem hlajenja s konvencionalnim medijem so namreč nadomestili z novim sistemom na CO2, slednji odpadno toploto, ki se sprošča ob hlajenju oziroma zmrzovanju, izkorišča za potrebe ogrevanja. Obstoječo razsvetljavo so nadomestili z varčnejšo LED razsvetljavo, obstoječo elektro peč za peko kruha in peciva pa je nadomestila peč na lesne pelete. S prenovo so tako rabo energije zmanjšali za približno polovico, izpuste ogljikovega dioksida pa za 60 odstotkov.

 

 

Omenjen projekt vsako leto razkrije številne dosežke slovenskega gospodarstva na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov. Pod slednje spadajo tudi prizadevanja podjetja SPAR Slovenija, ki pri izgradnji novih trgovin sledi trajnostni zavezi in energetski učinkovitosti ter tako prispeva k odgovornejši in zeleni prihodnosti okolja.

Share this article

Similar posts

Leave a comment