Slovenska inovacija iz recikliranih ribiških mrež ugledala luč sveta

Del sredstev od prodaje kompostnika Bokashi Organko 2 Ocean bo Skaza namenila neprofitni organizaciji Ocean Voyages Institute

Pričela se je redna prodaja kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 Ocean, ki je izdelan iz recikliranih odpadnih ribiških mrež. Skaza s svojo najnovejšo trajnostno inovacijo prispeva k čistejšim oceanom na dveh nivojih. Prvi je uporaba materiala, ki bi sicer prosto plavajoč ogrožal celoten ekosistem, drugi pa odločitev, da del sredstev od prodaje namenijo čiščenju oceanov. V ta namen so se povezali z neprofitno organizacijo Ocean Voyages Institute, ki je zgolj v letošnjem letu iz Pacifika odstranila več kot 100 ton plastičnih odpadkov in s tem postavila nov svetovni rekord.

V Skazi se že vrsto let posvečajo problematiki odpadkov na kopnem, z razvojem kuhinjskega kompostnika Bokashi Organko 2 Ocean pa so se usmerili še na oceane. S svojim znanjem in izkušnjami so zavrženim ribiškim mrežam vdahnili novo življenje in ustvarili izdelek, ki je že v obdobju prednaročil požel val navdušenja po vsem svetu. 

Ob pričetku redne prodaje so v velenjskem podjetju razkrili tudi izbrano organizacijo, ki ji bodo namenili del sredstev od prodaje. Gre za priznano ameriško neprofitno organizacijo Ocean Voyages Institute, ki med drugim raziskuje problematiko zloglasne Velike pacifiške cone smeti, velike za tri Francije, sodeluje na misijah po vsem svetu ter organizira čistilne akcije odstranjevanja ribiških mrež in ostalih plastičnih odpadkov iz oceanov. Leta 2019 so jih odstranili skoraj 40 ton, letos že več kot 170 ton, od tega 103 v največji čistilni akciji doslej, za leto 2021 pa so si zadali še bolj ambiciozen cilj – odstraniti kar 500 ton odpadkov, ki bodo nato reciklirani in namenjeni ponovni uporabi.

Pri tem jih bodo podprli prav vsi, ki bodo kupili Bokashi Organko 2 Ocean, saj bo Skaza od vsakega prodanega izdelka dva evra namenila čiščenju oceanov. Majhen, a pomemben korak k ohranitvi našega planeta je moč narediti že sedaj, saj je slovenska inovacija iz recikliranih ribiških mrež od danes naprej na voljo v redni prodaji na Skazini spletni strani

Kako nastane Bokashi Organko 2 Ocean?

Proces se prične z ročnim zbiranjem ribiških mrež v pristaniščih, pri ribičih in v ladjedelnicah, kjer potekajo obnove starejših ladij. Zbrane mreže v posebnem obratu zmeljejo v drobne delce, nato sledi implementacija postopkov frakcij. Tam jih očistijo, de-polimerizirajo in dodajo dodatke, ki material osvežijo. Nastane predelan granulat, ki ga z brizgalnimi stroji predelajo v nov izdelek. Ta je skoraj v celoti reciklat. Certificiran material se lahko docela kosa z novimi, ravnokar nastalimi materiali iz surove nafte, saj so mu vrnjene vse njegove mehanske, kemijske in termične lastnosti.

Kompostiranje za trajnostni življenjski stil

Kompostiranje je najboljši način ravnanja z biološkimi odpadki, pri čemer ima postopek kompostiranja z Bokashi Organkom in posipom iz efektivnih mikroorganizmov številne prednosti v primerjavi s tradicionalno metodo. Omogoča kar 43 odstotkov boljši izkoristek hranljivih snovi, razgrajuje herbicide in pesticide ter je prijaznejše do narave, saj preprečuje gnitje bioloških odpadkov in posledično nastajanje ogljikovega dioksida. Vse generacije Skazinega kuhinjskega kompostnika odpadke spreminjajo v kakovostno osnovo za kompost, fermentacijsko tekočino za gnojenje rastlin in biološko čistilo za odtoke ter s tem spodbujajo krožno gospodarjenje.

Za več informacij o organizaciji Ocean Voyages Institute obiščite www.oceanvoyagesinstitute.org

Video utrinki iz največje čistilne akcije organizacije Ocean Voyages Institute, v kateri so odstranili več kot 100 ton plastičnih odpadkov in s tem postavili nov svetovni rekord: POVEZAVA

Similar posts

Leave a comment