Varni na spletu, varni v svetu

Vse bolj pereča problematika pasti uporabe spleta in družbenih omrežij med mladimi je najhitreje rastočega mobilnega operaterja v Sloveniji spodbudila k zagonu družbeno odgovornega projekta Varni na spletu, varni v svetu. V sklopu projekta bo Telemach na osnovnih šolah po Sloveniji izvajal interaktivne delavnice varne rabe interneta za učence predmetne stopnje. Na prvi delavnici na OŠ Ljudski Vrt Ptuj so nova znanja in veščine varne rabe interneta ter družbenih omrežij osvojili šestošolci. 

Kljub temu, da je uporaba interneta nekaj vsakdanjega in prinaša nemalo priložnosti, moramo pri uporabi delovati odgovorno. Vsakodnevno se z internetom srečuje več kot 70 odstotkov vseh Slovencev[1]. Posledično se tako rekoč vsak uporabnik spleta prej ali slej sooči s številnimi nevarnostmi spletnih prevar. Obstaja velika verjetnost, da si zgolj z enim nepremišljenim klikom uporabniki povzročijo več škode kot koristi. Najpogostejše problematike[2]so vdor v zasebnost, spletni kriminal, kraja identitete in neželena elektronska pošta, pri čemer je ključno, da se nanje odzovemo premišljeno in pravilno. V zadnjem času je vse pogostejša tema tudi objavljanje in deljenje neprimernih vsebin na družbenih omrežjih. Pasti interneta prežijo na vse generacije, pri Telemachu pa so prepričani, da ima zgodnje opozarjanje na problematiko na spletu zato še toliko večji pomen.

Osveščanje mladih za varno izkoriščanje potencialov spleta

Telemach želi s projektom Varni na spletu, varni v svetumlade iz vse Slovenije osvestiti o tem, kako se odzvati na različne poskuse spletnih prevar. V okviru interaktivnih delavnic za učence predmetne stopnje osnovnih šol so kot prvim koristne nasvete in informacije predali šestošolcem osnovne šole Ljudski Vrt na Ptuju. 

Učenci so tako na delavnici spoznavali različne pristope spletnih goljufov, načine reševanja težav, uporabe ustreznih gesel, preprečevanja dostopa do osebnih podatkov, zaščite zasebnosti na družbenih omrežjih ter se podrobneje seznanili s prednostmi in nevarnostmi uporabe svetovnega spleta. 

Telemach sicer svojo zavezo družbeno odgovornega delovanja v letošnjem letu razširja na več področij in začenja nove projekte, usmerjene v dobrobit okolja, v katerem deluje. Projekt Varni na spletu, varni v svetu, ki se osredotoča na izobraževanje mladih in promovira varno uporabo interneta, je eden od projektov, ki jih začenjajo v Telemachu, ob tem pa si bodo še naprej prizadevali za razvoj in uspeh slovenskega športa prek sponzorstev številnih vrhunskih športnikov in športnih zvez – košarkarske, nordijske, teniške ter zveze učiteljev in trenerjev smučanja. 

Similar posts

Leave a comment