Nasveti za svežino in intimno nego

Je prav, da uporabljam intimna mila? So tamponi zdravi? Nikakor ne morem odpraviti razdraženosti “tam spodaj”, kaj naj naredim?

To so le ena izmed neštetih vprašanj, s katerimi se pri svojem delu sooča ginekologinja Renata Završnik Mihič. Pacientke pri njej še posebej cenijo iskrenost, strokovnost in poštenost, z nami pa je spregovorila o treh Chilly nasvetih za svežino in zdravje tvojih intimnih predelov.

 

Renata Završnik Mihič
“Intimno zdravje ni tabu. Skrbeti za intimne predele je enako pomembno kot telovaditi za zdravje ožilja in srca, pa še bolj enostavno je,” pravi Renata Završnik Mihič.

 

#1 Poskrbi za redno umivanje intimnih predelov, a nikar z milom za telo.

Z uporabo neprimernih sredstev za umivanje se pH ravnovesje poruši in vzpostavi se okolje, v katerem se lahko razvijejo in kolonizirajo mikrobi, glivice in bakterije. Za nego intimnih predelov zato uporabljaj le sredstva, ki so namenjena izrecno umivanju intimnih predelov. Strokovnjaki odsvetujejo vaginalne prhe, zato naj bo umivanje le zunanje. Če nimaš možnosti umivanja s tekočo vodo, za higieno poskrbi z uporabo vlažnih intimnih robčkov, ki morajo imeti pH vrednost prilagojeno intimnim predelom. Še posebej je ustrezna higiena pomembna v času menstruacije, saj tako zmanjšate možnosti za nastanek in razvoj bakterij.

#2 V času menstruacije redno menjuj higienske pripomočke.

Higienski vložek menjaj vsaj vsake štiri ure, predvsem zato, ker se v menstrualni krvi, ki jo absorbira higienski vložek, lahko razvijejo škodljive bakterije. Uporabiš lahko tudi vložke iz naravnih materialov, saj uporaba sintetičnih in plastičnih vložkov še povečuje možnosti razvoja bakterij. Tampone menjuj na vsaki dve uri, saj se na tak način izogneš razvoju bakterij in razvijajočem se neprijetnem vonju. Ta se pojavi zaradi nepravilne, predvsem pa dolgotrajne uporabe istega tampona. Pred menjavo si roke predhodno dobro umij s tekočo vodo in milom.

3#  Izberi ustrezno spodnje perilo.

Čeprav morda obožuješ seksi čipkasto perilo, je to večinoma narejeno iz sintetičnih, umetnih materialov, ki tvojim intimnim predelom ne pustijo dihati. Obenem lahko povzročajo tudi neprijetno razdraženost in celo vnetje kože. Če se le da, nosi perilo iz naravnih materialov, kot je bombaž, in poskrbi, da bodo tvoji intimni predeli zadihali tudi v vročih poletnih mesecih.

O tem, kakšne so najpogostejše intimne zagate in kako jih premagati, pa vam bomo zaupali naslednjič.

Share this article

Similar posts

Leave a comment