Kako pristopiti h kreativnemu procesu?

Glede na to, da opravljam delo grafičnega oblikovalca, je moj vsakdan močno zaznamovan s kreativnostjo. Večina ljudi verjame, da imajo nekateri ljudje ustvarjalnost zapisano v genih, drugi pa ne. Seveda to ne drži; vsi smo lahko kreativni, razlika je le v tem, da smo se nekateri naučili, kako spodbuditi ustvarjalno razmišljanje in mu vdihniti življenje. Naveden proces ni nikakršen »rocket science«, ampak je zaporedje korakov, ki nas napotijo k razmišljanju, nam prebudijo možgane in omogočijo doseči edinstven končni izdelek.

Kako spodbuditi možgane, da začnejo s kreativnim razmišljanjem?
Začnimo z osnovami, ki so potrebne za kreativni proces:

1. Prostor
First things first. Preden se lahko lotimo kakršnega koli kreativnega procesa, se moramo počutiti domače in prijetno v prostoru, kjer se nahajamo. Izbira prostora je seveda odvisna tudi od našega počutja. Osebno se najraje zaprem v temen, po možnosti hladen prostor s čim manj motnjami zunanjega okolja.

2. Glasba
Glasba, ki ustreza mojemu trenutnemu počutju, je obvezna oprema. Včasih je to lahko samo mirna glasba v ozadju, drugič se odločim za nekaj bolj živahnega. Vendar pa me poslušanje glasbe, ki ne ustreza mojemu trenutnemu počutju, bolj ovira kot spodbuja.

3. Inspiracija
Vsak svojo inspiracijo išče in najde drugje, glasbeniki se igrajo z akordi, slikarji z barvami. Oblikovalci pa se po navadi sprehajamo po spletnih straneh, kot je Dribbble, in občudujemo dela, ki so jih objavili drugi in lahko v nas sprožijo novo idejo.

Ko smo poskrbeli za vse zgornje stvari, je čas, da se lotimo dela. Po navadi v roke primem svinčnik in list papirja ter začnem s skiciranjem. Včasih zarišem le postavitev elementov grafik, ki jih pripravljam, drugič kaj bolj podrobnega. Tako si prihranim veliko dela, ki bi se sicer lahko pojavilo ob zaključku oblikovanja. Če bi na koncu opazil, da je postavitev napačna, bi bilo v veliko primerih že prepozno in bi pristal nazaj na začetku.

Pri pripravi grafik je treba vedno upoštevati, kje se bo nahajala (splet, družbena omrežja, letak, oglasni plakat …) in temu primerno prilagoditi vse elemente (velikost pisave, postavitev, barve …), pri tem pa se moramo postaviti v kožo končnega uporabnika, ki si bo grafiko ogledoval. Sam se zato velikokrat zgledujem po reku »oblikovanje ni, kako nekaj izgleda, ampak kako deluje«. Kljub temu pa se moramo oblikovalci potruditi, da je poleg uporabnosti in učinkovitosti izdelek tudi privlačnega videza.

Kaj pa, ko se pojavimo pred kreativno blokado?
Vsak izmed nas se je že znašel v situaciji, ko s praznimi mislimi gledamo v ekran in nimamo ideje, kako nadaljevati. Oblikovalcem in drugim kreativcem se to dogaja precej pogosto. Najbolje je, da ne dopustimo, da sploh pridemo do točke, ko nam kreativnost preprosto ugasne. Kako pa odreagirati, če se nam to vseeno zgodi?

Kreativno blokado lahko premagamo  na več načinov:
1. Zamenjamo prostor, v katerem delamo.
Vsak dan osem ali več ur sedeti na istem stolu, za isto mizo, gledati v iste štiri stene ni ravno najbolje za našo kreativnost in produktivnost. Zato za začetek zamenjamo delovno mesto. Pred kratkim sem to storil tudi sam in takoj so iz mene začele leteti nove ideje. Če tudi to ne pomaga, se za kak dan dogovorimo za delo izven pisarne, spakirajmo svoj računalnik in beležko, se povzpnimo na bližnji hrib, usedimo na klop in v čaru narave spustimo svojo kreativnosti ponovno na plan.

2. Privoščimo si oddih.
Vsakdo potrebuje oddih. Pri tem nekaterim bolj odgovarja, da se naenkrat odmaknejo za dlje časa, drugim pa, da se odločijo za več krajših odmorov. V vsakem primeru je priporočljivo čim bolj menjati okolje, v katerem se zadržujemo.

3. Med delom se za nekaj minut odklopimo od dela in si privoščimo odmor.
Osebno se na približno dve uri odmaknem od svojega dela. Po navadi se sprehodim do kuhinje in skozi okno občudujem pokrajino, ki nas obdaja. Dokazano je, da že krajši pogledi na naravo zmanjšujejo stres – zanimivo, kajne? Včasih se za pet minut uležem na kavč in ob poslušanju svoje najljubše glasbe zaprem oči ter si zbistrim glavo. Pomembno je torej, da se vsaj za kratek čas odklopimo od računalnika in dela ter tako našim mislim dopustimo, da se malo zbistrijo.

4. Šport.
Obisk telovadnice, partija nogometa s prijatelji ali tek po naravi oziroma zgolj kratek sprehod bo vsakomur dobro del.

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment