Ali bo Instagram postal naslednji Amazon?

Instagram že s svojo zasnovo največji poudarek namenja lepim fotografijam, ki so idealen način za izpostavljanje produktov – in zdaj tudi za nakupovanje.

Z več kot milijardo uporabnikov in največjim številom aktivnih registriranih profilov med vsemi družbenimi omrežji je Instagram zagotovo nov dom za podjetja, ki si želijo ustvariti zvesto bazo sledilcev.

Na Instagramu mesečno nakupuje že 130 milijonov ljudi

Nakupovalno funkcijo je Instagram v testni fazi prvič predstavil že marca 2017 in doživel odličen odziv s strani uporabnikov. Možnost nakupovanja so zato v letu 2018 še dopolnili in jo postopoma razširili na večino držav – tudi Slovenijo. Platforma po novem podjetjem omogoča, da v svojih objavah označijo produkte in s tem uporabnikom ponudijo nakup izdelka kar znotraj platforme. Kljub temu da je možnost nakupovanja relativno nova, pa svoj nakup na Instagramu opravi že 130 milijonov uporabnikov mesečno.

Nevsiljiva uvedba novosti

Eden izmed razlogov, da so uporabniki to možnost tako dobro sprejeli, je zagotovo narava nove funkcije. Ta je zelo lepo integrirana v samo platformo ter nemoteča in prijazna do uporabnikov. Objave še vedno izgledajo kot doslej, novost je le manjša ikona, ki označuje, da gre za objavo z možnostjo nakupa. Šele ob kliku na objavo se uporabniku prikaže ime in cena produkta, ki ga lahko nato kupi, ne da bi zapustil aplikacijo. Na tak način je Instagram poskrbel, da nakupovanje postane lažje in se vkomponira v rutino rednih uporabnikov platforme.

60 % uporabnikov na Instagramu išče nove produkte

Drugi razlog za odličen odziv pa se skriva v demografiji in tipu uporabnikov. Raziskave so namreč pokazale, da kar 60 % uporabnikov (večinsko ženskega spola) Instagram uporablja za iskanje novih produktov in spremljanje svojih najljubših blagovnih znamk. To je jasno vidno tudi pri sami vpletenosti, saj podjetja tu dosegajo tudi desetkrat boljšo vpletenost sledilcev kot na Facebooku in drugih družbenih omrežjih. Podjetja, ki so na Instagramu pametno nastopila, so si že zgradila zvesto bazo sledilcev. Ti pa z veseljem in na dnevni ravni spremljajo njihove novosti, si ogledujejo njihove produkte in se redno vpletajo v njihove objave. Instagram je tako s svojo novo funkcijo združil ciljno publiko, ki hrepeni po najnovejših produktih, s podjetji, ki lahko te produkte osebno in hitro predstavijo ter tudi prodajo.

Že zaradi same količine in tipa uporabnikov bo novi opciji v prihodnje smotrno namenjati več pozornosti. Dvomim sicer, da bo Instagram kaj kmalu postal novi Amazon, bo pa možnost nakupovanja platformo zagotovo popeljala na naslednjo raven.

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment