Bo Facebookova Libra dobila zeleno luč?

Facebook je pred kratkim naznanil vstop v svet kriptovalut in doživel hladen odziv zakonodajalcev po celem svetu.

Vizija Libre je ustvariti preprosto globalno valuto, ki deluje na blockchain tehnologiji, je stabilna in ni vezana na nobeno državno ureditev. Libro bi po lansiranju lahko uporabljali za kupovanje in prodajo znotraj Facebookovih aplikacij, kar vključuje tudi Messengaer in WhatsApp. S preprostim klikom na gumb bi tako lahko denar praktično v trenutku prenesli kamorkoli na svetu.

Takoj po Facebookovi naznanitvi uvedbe Libre so začeli glasno protestirati politični in bančni sistemi po celem svetu ter svariti na nevarnostmi implementacije kriptovalut v tako razširjeno platfromo. Poudarjajo, da bi lahko Libra še dodatno oslabila finančno nestabilne države, ogrozila državno varnost, omogočila lažje pranje denarja in celo olajšala teroristične dejavnosti. Najbolj pa jih v resnici skrbi, da lahko Libra s svojo splošno razširjenostjo ogrozi stabilnost fiat valut.

Z implementacijo Libre bi Facebook lahko ustvaril svojo valuto, neodvisno od vlad in (trenutno še) neregulirano v večini držav, to pa lahko resno ogrozi ekonomijo celotnega sveta.

Skoraj polovica svetovnega prebivalstva namreč nima bančnega računa, kar pa predstavlja edinstveno priložnost za Facebook. Ta se namreč lahko pohvali z več kot dvema milijardama ustvarjenih profilov, ki bodo dobili možnost uporabe Libre.

Bo Libra prevelika, da bi jo lahko ustavili?

Med tem ko se regulatorji na vsak način trudijo projekt Libra ustaviti ali vsaj upočasniti, pa se projektu pridružujejo velika imena, kot so PayPal, Visa, Mastercard, Uber, Spotify in drugi. Programerji že ustvarjajo aplikacije, investitorji podpirajo projekt, prav tako pa je luč zagledala tudi Calibra – digitalna denarnica. Ob vsem tem pa poznavalci svarijo, da bo projekt ob takšnem razvojnem tempu kmalu prevelik, da bi ga lahko ustavili in bo to prvi primer zmage korporacij nad državnimi ureditvami.

 

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment