Bo Instagram sit in uporabnik cel?

V novembru smo  tudi slovenski uporabniki Instagrama izkusili testno prikritje števila všečkov, ki so ga nekateri sprejeli z navdušenjem, drugi pa so na drzno potezo stresli plaz kritik. Najpogostejše vprašanje, ki se pri tem poraja pri uporabnikih, je: »Zakaj?«. Ne glede na odgovor je povsem jasno, da bo umik všečkov imel pomemben vpliv na pojavnost posameznikov in blagovnih znamk, ki so svojo bit gradile na temeljih priljubljenega družbenega omrežja, obenem pa bo otežil delo komunikatorjem.

Gre za uporabnikovo dobro …

Z umikom kazalca priljubljenosti Instagram objav – instavšečkov, naj bi med uporabnike vnesli manj tekmovalnega duha, med njimi gradili pristne odnose in s tem ugodno vplivali na njihovo mentalno zdravje. Številne študije so namreč pokazale, da je zadovoljstvo uporabnikov družbenih omrežij ob prejetem všečku enako, kot ga občutimo ob uživanju droge. Instagram zato s svojimi ukrepi želi vsaj omiliti obsedeno zbiranje všečkov.

Razlog za umik všečkov sicer lahko tiči tudi v tem, da so uporabniki doslej delili zgolj vsebine, ki so »primerne« za Instagram ter ne tistih, ki so jim dejansko všeč in s katerimi se poistovetijo. To je privedlo do tako imenovanih popačenih vsebin, ki posameznike vodijo v nezadovoljstvo, nižjo samozavest in konec koncev tudi v manjvrednostni kompleks. Po novem pa Instagram želi od sledilcev predvsem pristne in kakovostne vsebine s pomenljivim sporočilom.

… ali prikrito koristoljubje?

Po mnenju strokovnjakov pa zgoraj našteti razlogi naj ne bi bili odločilni za umik instavšečkov. Instagram naj bi po njihovem mnenju s to potezo želel zgolj pridobiti več plačanih objav in posledično povečati svoje prihodke.

Doslej so namreč številna podjetja uspešnost posameznega vplivneža in sodelovanja z njim ocenjevala na podlagi števila všečkov, ki jih je pridobila posamezna objava, vendar so ti zaradi precej enostavne možnosti nakupa lahko prinašali lažne informacije o dosegu in konkretnem vplivu. Z zakritim prikazom pa naj bi številni vplivneži v očeh podjetij izgubili na svoji teži, zato naj bi se ta v večji meri posluževala oglaševanja direktno pri Instagramu. Ukinitev javnega prikaza instavšečkov bo tako samo preusmerila prihodek od »preprodajalcev« botov, lažnih všečkov in sledilcev neposredno k Instagramu.

Nova pravila igre za komunikatorje

Nova politika priljubljene platforme bo pomembno vplivala na komunikatorje. Veliko zgodb namreč ustvarjamo ob podpori vplivnostnega marketinga, po novem pa bodo tisti, ki so se do sedaj zanašali zgolj na seštevek pod posamezno objavo, imeli konkretne težave pri prepoznavanju in izboru primernih vplivnežev. Zato bo še toliko pomembnejše, da komunikator izvrstno pozna bazo vplivnežev v Sloveniji in ima z njimi zgrajen pristen odnos. Večji pomen bo pridobila tudi uporaba različnih metod in orodij za merjenje uspešnosti posameznih kampanj.

Po drugi strani pa bo vplivnežem delo nekoliko olajšano, saj bodo pod manjšim pritiskom glede števila instavšečkov. Vsebina njihovih objav bo vseeno morala biti privlačna in priljubljena, da bo dosegala in uspešno vpletala uporabnike, saj bo v ozadju še vedno glavno vlogo igral algoritem. Ta bo tudi v prihodnje določal, katere objave bodo vidnejše in katerim bo dodelil pojavnost na zaželeni Instagramovi začetni strani »Explore«.

 

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment