Digitalni vplivneži spreminjajo pravila igre

Digitalni vplivnež, besedna zveza, ki ji zadnje čase ne moremo ubežati, še posebej ko govorimo o kontekstu digitalnega komuniciranja blagovnih znamk. Dejstvo je, da smo ljudje dandanes izpostavljeni ogromnim količinam informacij, katerim se veselo izogibamo, jih filtriramo in tudi (nevede) ignoriramo. Ljudje smo v tolikšni meri navajeni na promocijska sporočila, da jih enostavno ne zaznavamo več. Na poti v službo nas spremljajo številni jumbo plakati, promocijski panoji in city lighti. Med zasledovanjem simpatije na Facebooku ali pa ogledom zadnjega make-up tutoriala, ki mu poskušamo vneto slediti na YouTubu, se konstantno pojavljajo nadležne oglasne pasice, ki jih nato brez slabe vesti blokiramo s pomočjo adblockerja.

Digitalni vplivneži vplivajo na naše nakupne odločitve
Ste že kdaj slišali za Komotar minuto, Tamaro Simovič, Lepo afno in Cool fotra? Ne, to niso slavne osebe, ki bi se redno pojavljale v tabloidnih medijih, ampak so ti posamezniki eni izmed najbolj uspešnih digitalnih vplivnežev v Sloveniji, katerim sledi na tisoče ljudi in s katerimi želi sodelovati marsikatera blagovna znamka. Ti digitalni vplivneži so si osebno blagovno znamko zgradili na družbenih omrežjih ter si z objavljanjem zanimivih, avtentičnih in pristnih vsebin med svojimi sledilci ustvarili visoko stopnjo ugleda in kredibilnosti ter veljajo za poznavalce določenega področja, kot je na primer avtomobilizem, rekreacija, ličenje in družinsko življenje. Po njih se zgledujemo, jim zaupamo in se obračamo na njih, ko potrebujemo nasvet, pri tem pa se niti ne zavedamo, kako močno vplivajo na naše vedenje in celo na naše nakupne odločitve. Če Lepa afna v svojem makeup tutorialu uporabi L’Oréal šminko in zraven opeva, kako zelo pigmentirana in obstojna je, je velika verjetnost, da bom jaz, ki želim slediti njenemu videzu iz posnetka, to šminko tudi kupila. Ljudje se namreč bolj kot na plačana promocijska sporočila pozitivno odzivamo na priporočila prijateljev ali priljubljenih javnih oseb, po katerih se zgledujemo. Zvesta sledilka Lepi afni zaupa, kot bi zaupala svoji prijateljici, zato tudi upošteva njeno priporočilo o šminki. Opisani fenomen, ki bi ga lahko poimenovali vplivnostni marketing, je uspešno spremenil način, na katerega znamke danes komunicirajo s ciljnimi nišnimi potrošniki.

Komuniciranje z digitalnimi vplivneži je cenejše, hitrejše in predvsem učinkovitejše
Podjetja s strateško zastavljenim sodelovanjem z digitalnimi vplivneži, ki jih skrbno izberejo, storitve ali izdelke učinkoviteje predstavijo svoji ciljni javnosti kot na primer z oglaševanjem. Ker imajo digitalni vplivneži med svojimi sledilci točno predstavnike določene ciljne skupine, ki skrbno spremljajo vse njihove objave, lahko na svojih družbenih kanalih dosežejo veliko število za blagovno znamko potencialnih potrošnikov ter jih seznanijo z določeno storitvijo ali produktom in tudi spodbudijo k preizkusu. Podjetja lahko tako svoja komunikacijska sporočila usmerjajo točno na določeno nišno ciljno publiko. Lepi afni, ki se ukvarja z ličenjem, sledijo posamezniki, ki jih ličenje zanima, zato bo L’Oréal pri promociji nove šminke svoje potencialne kupce iskal med njenimi sledilci.

Logično je, da podjetja komuniciranje blagovne znamke usmerjajo tja, kjer to deluje. Trenutno digitalni vplivneži vsekakor najbolj optimalno promovirajo različne blagovne znamke, saj za malo vloženih sredstev podjetja dosegajo komunikacijske cilje, ki so bili pred prihodom interneta dosegljivi samo z uporabo množičnih medijev. Kljub uspešnosti te prakse pa je le vprašanje časa, kako dolgo bo trajalo, preden bo, tako kot se je to zgodilo v tradicionalnih medijih, prišlo do prenasičenosti profilov digitalnih vplivnežev s promocijskimi sporočili, ki jim še tako zvesti sledilci ne bodo več verjeli. Zato je za blagovno znamko pri zasnovi vsake aktivacije ključno, da digitalne vplivneže, s katerimi želi sodelovati, skrbno in tudi kritično izbere.

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment