Generacija Z: komunikatorjeva nočna mora ali priložnost

Kako pristopiti do Z-jevca, mladega nadobudneža, rojenega med letom 1995 in 2015, da bomo pridobili njegovo zaupanje? Odgovor je po svoje povsem preprost – vsaj teoretično. Da bi ga implementirali v praksi, pa je potrebno upoštevati številne smernice, ki jih narekuje generacija Z.

Generacija Z predstavlja že več kot 20 % svetovne populacije, do leta 2020 pa naj bi narasla na dobro tretjino. Po grobi oceni so njeni predstavniki rojeni na prehodu tisočletij. Prvi zametki generacije, katere pripadnike imenujemo tudi mavrični oz. indigo otroci, so se pojavili leta 1995, v to skupino pa naj bi se uvrščale vse generacije, rojene do leta 2015. Glede na njihovo množičnost se bomo morali tako komunikatorji kot tudi zaposlovalci prilagoditi na njihove specifike in jih za uspešno delovanje podjetja tudi upoštevati.

Z-jev zaposlovalec je genialec!

Trditev potrjujeta dva razloga. Prvi je ta, da se predstavniki generacije Z na delovnem mestu obnašajo povsem drugače kot njihovi predhodniki. Zaposlovalec mora zato ubrati pravi način, da bo lahko z njimi dosegal oz. presegal zadane poslovne cilje, kar po eni strani sploh ni težko, saj Z-jevci veljajo za izredno komunikativne, sodelovalne in podjetne posameznike. Po drugi strani pa lahko njihova izrazita samozavest, neizmerna želja po samostojnosti in težava s sprejemanjem avtoritete delodajalca privedejo do novih izzivov, katerim je marsikdo težko kos.

Drugi razlog je, da so Z-jevci ena najbolj izobraženih generacij, saj v želji po boljši prihodnosti ogromno pozornosti namenjajo iskanju in usvajanju novih znanj – večinoma po spletu, kar jim daje širino, ki jo premore le redkokateri milenijec.

Predstavniki generacije Z se zavedajo pomena trdega dela in so zelo ambiciozni, zato z navdušenjem sprejemajo nove izzive in jih z velikim zanosom tudi uspešno premagujejo. Prav zato lahko trdimo, da je zaposlovalec predstavnikov generacije Z tudi zmagovalec.

Po zgoraj zapisanem si verjetno marsikdo želi v svoj kolektiv sprejeti svež val energije in znanja, ki ga lahko prinese le Z-jevec. Pa so slednji tako zaželeni tudi med komunikatorji?

Komunikator mora biti generator

Generator hitro zapomnljivih  sporočil! Zakaj? Generacija Z je praktično rojena s pametnim telefonom in internetom, ki poskrbita, da so informacije stalno na dlani, posledično pa koncentracija Z-jevcev v povprečju traja le do pičlih osem sekund.

Pomembne so vrednote in zgodba. Vse bolj kot marketing v veljavo stopajo odnosi z javnostmi. Z-jevci namreč ne kupijo izdelka zaradi njega samega, temveč zaradi zgodbe, ki ga ta izdelek nosi. Poleg tega morajo za izdelkom stati prave vrednote, med katerimi sta med Z-jevci najbolj privilegirani empatija in ekološka osveščenost. Klasično oglaševanje zanje ne pride v poštev, saj bolj kot dober oglas cenijo izkušnjo. To pomeni, da moramo komunikatorji preseči tipično marketinško razmišljanje in potencialnega mladega potrošnika nagovoriti s kakovostno vsebino, ki mu bo koristila tudi v resničnem življenju.

Personaliziran in iskren pristop. Da bi pridobili zaupanje generacije Z, moramo razmišljati tako, kot razmišljajo oni sami – globalno in napredno. Zavedati se moramo, da ima Z-jevec zelo verjetno o vsaki stvari že zdavnaj oblikovano mnenje. Pri komuniciranju jih je tako potrebno individualno obravnavati z zavedanjem, da je vsak edinstven, kot so edinstveni njegov slog, hobiji in ustvarjalnost. Prav zato dandanes postajajo vse uspešnejše blagovne znamke, ki komunikacijske kampanje kreirajo na podlagi pesronaliziranega in iskrenega pristopa, neposrednega vpogleda v svoje delo ter dovršene vsebine.

Zdi se, da je Z-jevce za razliko od milenijcev težje prepričati, da se odločijo za nakup določenega produkta, čemur botruje tudi njihova nelojalnost blagovnim znamkam, saj jim je uporabnost pomembnejša od imena in se tako pred vsakim nakupom dodobra prepričajo, če je izdelek ali storitev primerna zanje. S tem nam kot komunikatorjem ne olajšujejo okoliščin za uspešno delovanje, temveč nas postavljajo pred nove izzive. Skupaj z njimi lahko tako rastemo in se od njih tudi marsičesa naučimo.

Articles by the same author

Leave a comment