Ilka Štuhec o vlogi odnosov z javnostmi v razvoju njene kariere

Mnogi sanjajo o tem, da bi nekoč postali vrhunski, s strani množic oboževani športniki, glasbeniki, filmski igralci. Skratka, zvezdniki. Vidimo blišč, slavo, prevečkrat pa ne razumemo, da za tem ne stoji le ta dotični zvezdnik, temveč celotna ekipa strokovnjakov z različnih področij, ki mu pomagajo pri izpolnjevanju njegovih potencialov. Naj se ne razumemo narobe, zvezdnik je vedno končni in ključni del zgodbe, a vendarle si lahko pri doseganju uspehov pomaga, med drugim tudi na področju odnosov z javnostmi.

Svoje mnenje o odnosih z javnostmi, pomembnosti tega področja pri svojem delu in svojem soočanju nam je razkrila Ilka Štuhec, dvakratna svetovna prvakinja v smuku in večkratna prejemnica nagrade Sporto za najboljšo žensko osebno blagovno znamko v Sloveniji.

Kdaj v svoji karieri ste spoznali, da potrebujete predstavnika za odnose z javnostmi? Kaj je bil glavni povod?

Tekom kariere sem se velikokrat soočila z mediji in na tisti točki sem ugotovila, da bom za nekaj bolj organiziranega, sistemskega in strukturiranega potrebovala pomoč. Sodelovanje s Propiarom sem začela v sredini novembra 2016 in Tilen Lamut je postal moj oziroma predstavnik moje ekipe za odnose z javnostmi. Vse skupaj je prišlo kot naročeno, saj sem le dva tedna po začetku sodelovanja zmagala na prvi tekmi, v smuku za svetovni pokal v kanadskem Lake Louisu. Brez Propiara in Tilna si nadaljevanja sezone (in kariere) ne znam predstavljati.

Kako ste se pred tem soočali z medijskimi in ostalimi obveznostmi?

Pred tem so bila soočanja z mediji veliko bolj … neorganizirana, skoraj naključna. Večino stvari se je delalo iz dneva v dan. Ko pride interes oziroma prošnja novinarja, moraš biti na razpolago. Ni bilo vprašanje, če to moti proces treninga ali ne, če se da stvar urediti tako, da bo optimalno za vse. In zdaj lahko rečem, da je veliko lažje delati na način, ko vnaprej veš, kaj te čaka, ko se lahko pripraviš, ko ni presenečenj. Na ta način lahko 100% delam na treningu in pri ostalih aktivnostih.

So po vašem mnenju odnosi z javnostmi v športu enako pomembni kot v ostalih panogah?

Vsekakor so tudi v športu odnosi z javnostmi zelo pomembni! Brez njih praktično nihče ne ve, kaj sploh počneš in kako se s tem soočaš, kakšna je tvoja pot. Predvsem z razvojem družbenih omrežij se je vse skupaj še stopnjevalo do te mere, da smo (športniki) blagovne znamke. Sploh na vrhunski ravni športniki potrebujejo okrog sebe ljudi, ki se spoznajo na svoje področje – naj bodo to mediji, sponzorji, pravna vprašanja, karkoli. Sami ne vemo dovolj. Je pa res, da morajo biti ti, ki skrbijo za področja, ki niso neposredno povezana s smučanjem, resnično del ekipe in mora konstantno potekati komunikacija, usklajevanja, da se stvari izpeljejo optimalno. Mislim, da ni nič drugače denimo v podjetjih.

Imajo vse najboljše tekmovalke v svetovnem pokalu v ekipi predstavnike, ki skrbijo za odnose z mediji, sponzorji?

Veliko sotekmovalk ima predstavnike za odnose z javnostmi, nekatere svoje osebne, spet druge sodelujejo z oddelki svojih smučarskih zvez.

Kaj je največja prednost tega, da ekipa ali posameznik v športu lahko računa na službo za odnose z javnostmi?

Največja prednost sodelovanja s službo za odnose z javnostmi je ta, da se lahko skoncentriram na svoje delo (treninge, tekmovanja) in odmislim vse potencialne moteče dejavnike. Obenem pa vem, da drugi skrbijo za ostale, ravno tako pomembne stvari.

Kaj ste na začetku kariere v odnosu do medijev morda pogrešali?

Predvsem sem pogrešala kakšne začetne usmeritve, kako se pogovarjati, kaj povedati, kdaj se odzvati in kdaj ne. Mislim, da bi bilo potrebno mlade tekmovalce oziroma športnike, ki prihajajo v tekmovanja na svetovni ravni, podučiti tudi o odnosu do novinarjev, poslovnih partnerjev. Takšne stvari zagotovo ne bi škodile nobenemu.

Kdaj menite, da bi športniki morali angažirati strokovnjake na tem področju?

Kdaj angažirati strokovnjake … Težko rečem točno. Ampak po lastnih izkušnjah – čim prej tem boljše.

Športni zvezdniki so dandanes morda še bolj kot samo športniki tudi vzorniki in javne osebnosti, njihov vpliv oziroma doseg pa seže v različne sfere družbe. Kako sprejemate to vlogo? Je prehod zahteven? Kaj pri tem pomaga?

Vloga vzornika je čudovita, ampak tudi zahtevna. V težkih trenutkih bi včasih mogoče najrajši kričal, jokal … dal ven karkoli te teži. Ampak moraš to ‘skriti’ in pokazati svojo močno plat ter borbenost. Na kratko – ‘iti naprej’. Prehod je odvisen od poteka kariere, torej najbrž pri vsakemu drugačen. Pomaga pa zagotovo prava usmeritev v pravem času.

Športnik na svetovni ravni ima tako rezultatske interese kot tudi velik tržni potencial. Kako po vašem mnenju to vpliva na športnika in kako v vašem primeru najdete ravnotežje med obema svetovoma?

Ravno to je tisto, pri čemer imajo odnosi z javnostmi veliko vlogo, torej iskanju tega ravnotežja. Predstavnik za odnose z javnostmi je vez med mano oziroma ekipo in ostalimi, mora poznati šport, mora poznati posel in mora znati iz obeh svetov iztržiti največ, ker je to v interesu športnika. Z moje strani je ključno, da se stvari organizirajo tako, da lahko kljub ostalim obveznostim, ki jih razumem in seveda sprejemam, še vedno optimalno treniram, ker to je v končni fazi najpomembnejše za doseganje uspehov. In tu praviloma ne želim sprejemati kompromisov.

Ste večkratna prejemnica nagrade Sporto za najboljšo žensko blagovno znamko v Sloveniji. Kaj vam ta in ostale tovrstne nagrade, ki nujno ne spadajo med dosežke na snegu, pomenijo?

Vsaka nagrada je priznanje za moje delo in trud. In vsako nagrado je lepo prejeti. Vsaka je tudi priznanje ne samo zame, temveč za celotno ekipo. Denimo delček Sporto nagrade pripada tudi Propiaru.

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment