Kaj nam prinaša digitalno novo leto?

Leto 2019 se počasi bliža koncu in svoje decembrske užitke nas bo velika večina delila tudi na družbenih omrežjih, ki so se v zadnjem letu še bolj prikradla v naš vsakdan.

Facebook tudi v letu 2019 ostaja največja družbena platforma, tesno za petami pa mu sledi njegov mali brat Instagram. Twitter je po dolgem času izgubil pozicijo tretjega mesta, ki mu jo je neverjetno hitro spodnesel Tik Tok – trenutno najbolj priljubljeno družbeno omrežje med mladimi, ki je uspelo v izredno kratkem času pridobiti 500 milijonov uporabnikov. Youtube pa zaključuje leto kot druga najbolj obiskana spletna stran (takoj za Google iskalnikom) in kraljuje z neverjetnim številom dnevnih ogledov.

Nakupovanje na Instagramu spremenilo pravila igre  

Rast družbenih omrežij in njihova vse večja integracija v naša življenja je povzročila, da se je spremenil način nakupovanja (in posledično oglaševanja). Kar 67,2 % vseh spletnih nakupov je namreč opravljenih iz mobilnih naprav, ta številka pa se iz leta v leto vztrajno povečuje tudi na račun družbenih omrežij. Instagram je letos podjetjem omogočil prodajo izdelkov direktno iz platforme. Podjetja so ob tem opazila kar 24% porast prodaje iz lastnih Instagram profilov. Posledično je Instagram doživel ogromen porast oglaševanja, medtem ko oglaševanje na ostalih platformah počasi upada. Kar 65 % podjetij je v letu 2019 večji kos oglaševalskega budgeta namenilo sodelovanju z vplivneži in ne klasičnemu oglaševanju na družbenih omrežjih.

Kaj pa nas čaka v 2020?

Oglaševanje, nakupovanje, oglaševanje, nakupovanje in še malo oglaševanja. Družbena omrežja se bodo v prihodnjem letu še bolj osredotočala na uporabniško nakupovalno izkušnjo. Vsa večja družbena omrežja že pripravljajo nove in dodatne integracije nakupovanja v svoje platforme, v upanju, da s tem nadomestijo izgubljen oglaševalski budget, ki se vse bolj premika v roke vplivnežev. V letu 2020 naj bi vplivnostni marketing še naprej rastel in že v prvi polovici leta prebil mejo desetih milijard.

Ponovno bo kraljeval video. Vse večje platforme so že najavile, da tudi v 2020 fokus usmerjajo v video vsebine, temu pa dodajajo nove možnosti priprave ter deljenja videoposnetkov. Statistike kažejo, da se uporabniki namesto klasičnega tipkanja vse raje sporazumevajo s pomočjo video posnetkov in foto vsebin, kar velja tudi za dopisovanje v klepetalnicah (FB messenger, IG inbox, WhatsApp …).

Moč virtualne realnost: Če združimo obe zgornji točki, dobimo glavni fokus velikih podjetij v letu 2020 – virtualna realnost na družbenih omrežjih. V naslednjem letu se napovedujejo prve praktične virtualne in argumentirane realnosti v marketingu ter na družbenih omrežjih. Amazon želi z uporabo VR svojim uporabnikom ponuditi možnost, da virtualno pomerijo oblačila ali si ogledujejo druge izdelke. Vstop v svet virtualne realnosti že raziskujejo tudi Facebook, WhatsApp, Instagram, Bitmoji in WeChat, ki napovedujejo, da bo to naslednja stopnička družbenih omrežij.

V duhu iztekajočega se leta lahko nakup zadnjih decembrskih daril na hitro opravite med drsenjem po Instagramu, v prazničnih dneh objavite kakšno lepo fotografijo in se vsaj zaenkrat še s svojimi najdražjimi raje glejte v živo.

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment