Kako komunicirati s svojimi zaposlenimi v času koronavirusa

Nahajamo se v negotovi situaciji, v kakršni se nismo nahajali še nikoli in vodje se srečujejo z vprašanji, na katera morda nimajo odgovorov. Ker nimamo izkušenj s tega področja je težko vedeti, kaj storiti in kako komunicirati.

Kot v vsaki krizi tudi tokrat velja, da morate komunicirati hitro. Tudi če še vedno skušate šele razumeti obseg težav v svojem podjetju, bodite iskreni in odprti, da ohranite verodostojnost. K situaciji pristopite z empatijo, postavite se v kožo vaših zaposlenih in skušajte razumeti njihovo tesnobo.

Kaj vam priporočamo?

  1. Komunicirajte NEPRESTANO

Že v “normalnih” časih je težko prodreti s svojim sporočilom. V času krize pa so naši možgani še toliko manj sposobni sprejemati informacije. Pomembna sporočila zato pošiljajte večkrat in pri tem uporabljajte različne kanale komuniciranja.

Glede na pomanjkanje informacij je težko imeti nadzor nad situacijo, a če delujete panično, to ne bo dobro delovalo na vaše zaposlene. Predvsem pa ne pozabite, da MORATE komunicirati, kajti: „Praznina ima potencial, da jo zapolni karkoli.“ – Jean Paul Sartre

  1. Ohranjajte TIMSKI DUH, tudi če delate od doma

Tehnične rešitve dvosmernega pogovora v času dela od doma igrajo pomembno vlogo, saj je toliko manj osebnih pogovorov. Zaposleni, ki so navajeni vsakodnevnega pisarniškega stika s sodelavci, bi se morali slišati vsak dan. Tudi če ni ničesar novega, kar bi jim lahko povedali, poiščite način, kako ohraniti timski duh. Način komuniciranja mora vključevati možnost postavljanja vprašanj in vključevanja vseh v pogovor.

  1. Bodite JASNI

Ker se vladni nasveti spreminjajo skoraj vsak dan, jih včasih ne razumemo dovolj dobro, zato je še toliko bolj pomembno, da so vaša sporočila v podjetju kristalno jasna. Preden razpošljete sporočila, preverite znotraj ozke ekipe, ali je zapisano tako kot bo razumljeno in ali je vaše sporočilo točno, brez dvoumnosti.

Tudi sicer večina vodij ni usposobljena za odlične govorce. Vaši zaposleni bodo cenili nasvete o načinu komuniciranju in rabi tehničnih orodij za delo na daljavo, najboljše nasvete za delo od doma, ažurne novice in ključna dogajanja v podjetju.

  1. Bodite SOČUTNI

Za razliko od prejšnje gospodarske krize je ta kriza osebna, saj vpliva na fizično in čustveno zdravje. Vpliva na to, kako živimo in se povezujemo z družino, prijatelji ter sodelavci. Ljudi skrbi, kaj bo z njihovo službo, družino, ali bodo ostali zdravi in nasploh jih skrbijo situacije, ki jih ne morejo nadzorovati.

Nekatere panike se lahko zdijo neracionalne, toda vaš odziv na to, kako se počutijo, jim lahko pomaga pri obvladovanju tesnobnosti. Dodajte svojemu komuniciranju dodatno mero topline in človečnosti. Prijaznost in empatija lahko zelo olajšata počutje zaposlenih.

  1. VODENJE je v času krize še toliko bolj pomembno

Opraviti morate krizno delo in biti viden vodja. S svojo pojavnostjo lahko ustvarite občutek mirnosti in skupnosti. Poslušajte svoje zaposlene, pokažite jim, da jih slišite in odgovorite na njihova vprašanja, pomisleke, ideje.

Ne omejujte se le na elektronsko pošto, uporabite tudi kratke videoposnetke (in druga orodja komuniciranja).

Sicer ne morete vplivati na zunanje dejavnike in v kakšni situaciji se je znašlo vaše podjetje, lahko pa popolnoma nadzorujete, kako boste ravnali z vašimi zaposlenimi. Če ne boste izkazali razumevanja in sočutja, bo to pustilo trajne posledice na vašem ugledu. Empatija, prijaznost in čustvena inteligenca so tisti, ki v takih situacijah največ pomenijo.

  1. Komunicirajte ISKRENO

Težko je doseči ravnovesje med tem, kaj vse se dogaja v podjetju in tem, koliko transparentno lahko o tem govorite svojim zaposlenim. Toda podjetja ne smejo skrivati svojih težav pred zaposlenimi ali celo jim dajati lažno upanje. Če so odpuščanja verjetna, ne govorite ravno nasprotno. Strah in negotovost zmanjšujeta produktivnost in zaupanje, zato je treba biti iskren in odprt za vprašanja.

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment