Kako na družbena omrežja v letu 2016?

Letošnji trendi uporabe družbenih omrežjih ponovno potrjujejo razmah pomembnosti preskoka na mobilnost in vsebin, ki se prilagajajo uporabniku #napoti. V ospredju so Snapchat, Periscope, Instagram, vsak s svojo specifičnostjo. Poleg fotografskih utrinkov prevladujejo video posnetki, pri čemer pa vsebina – dobra, privlačna, zabavna, poučna in prilagojena posameznemu kanalu –  absolutno ostaja kraljica komuniciranja.

Družbena omrežja se pomikajo v zasebnost.

Z možnostjo nastavitev zasebnosti se čedalje več pogovorov odvija v zaprtih krogih, ki niso vidni vsem. Messenger na Facebooku, Stories na Snapchatu in ekskluzivne zgodbe, ki jih velike blagovne znamke že uporabljajo pri svojem komuniciranju, sporočajo še bolj targetirano in usmerjeno sporočanje. Vsebina, ki je dovoljena videti le peščici, motivira k čedalje večji angažiranosti. Zvestoba bo neomajna, dodana vrednost pa neizmerna!

Usmeritev na poslušalca in interakcija.

Večni boj? #Twitter vs. Facebook 

Za Twitter so značilni pogovori, ki spremljajo dogajanje v živo (zato tudi Periscope), pri čemer se pogovori in ključne besede uporabljajo kot iskalni faktorji. Novinarji, javne osebnosti in mediji so tudi v Sloveniji čedalje bolj aktivni na Twitterju in omogočajo prikaz mnenj o realnih dogodkih v realnem času. Za družbeno omrežje Facebook pa je opaziti daljšo življenjsko dobo nekega trenda v primerjavi s Twitterjem.

Facebook sicer uporablja okoli 760.000 ali 40% vseh prebivalcev Slovenije, Twitter po podatkih podjetja Httpool več kot 95.000 uporabnikov,  Instagram pa, kakor so zabeležili na Netokraciji, okoli 75.000. Največ je mladih, starih med 18 in 24 let.

#Instagram

Tudi mediji so že prepoznali dodano vrednost, ki jih ponujajo družbena omrežja. Sploh na Instagramu. Slednje podatke smo beležili v sredini maja 2016, kot vir navdiha pa so služili zapisi mojstra Sebastjana Piriha in pa naročniki, s katerimi delamo. Radio 1 s 9.958 sledilcev, Cosmopolitan Slovenija s 6.804 sledilci, Grazia Slovenija 4.626 sledilcev, Elle Slovenija s 3.779 sledilci, Val 202 s 2.801 sledilcev, pa najbolj bran bloger had z več kot 14,4 sledilcev. Pri posameznikih naj izpostavimo V formi z Alenko Košir s 9.637 sledilcev, pevko Alyo s 15,8 tisoč sledilci, blogerko Ajdo Sitar s 8.259 sledilci in absolutno zmagovalko Tjašo Kokalj Jerala z več kot 27,8 tisoč sledilci.

#Live-streaming video

Kako vplivati na še krajši odzivni čas potrošnikov, jim ponuditi zanimivo vsebino in spremljanje dogajanja v živo? Z video posnetki in aplikacijami Periscope, Instagram, Snapchat. Vsi, ki ste redni uporabniki omrežja Twitter, ste Periscope zanesljivo zasledili ob nedavnih protestih na Kotnikovi ulici, ko so nekateri najbolj vidni uporabniki Twitterja v Sloveniji že pričeli s prenosom protesta v živo. Periscope je sicer v lasti Twitterja, na voljo za iOS in Android, na dan ima preko 2 milijona aktivnih uporabnikov in je na voljo v 25 jezikih. Kot zanimivost, na dan se prek aplikacije Periscope pogleda v povprečju za 40 let vsebine!

Zatorej še več osredotočenosti na uporabnika, na angažiranost, na uporabniško izkušnjo, z usmeritvijo na zaupanje, dodano vrednost in odkritost pri komuniciranju v letu 2016.

Naslednjič beremo o Snapchatu.

Vprašanja? Se klikamo!

Share this article

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment