S pametnim telefonom do kakovostne fotografije

Fotografija. V nas od nekdaj nosi posebno mesto. Od časov črno-belih posnetkov do danes, ko mnoge vsebine brez vizualnega predstavljanja pogosto težko razumemo. Ustvarjanje fotografij se na prvi pogled zdi enostavno. Pa je temu res tako? Poglejmo, kako ustvariti kakovostno fotografijo, ki bo pritegnila oko in posledično pozornost.

V časih, ko še nismo poznali pametnih telefonov, je bilo za dobro fotografijo potrebno vložiti veliko truda. Najprej smo morali kupiti boljši fotoaparat in ustrezno programsko opremo za  urejanje fotografij na namiznem računalniku, temu pa je sledilo spoznavanje s programi, kar je zahtevalo dodaten čas in energijo. Danes pa imamo fotografijo zahvaljujoč pametnim telefonom in aplikacijam za obdelavo tako rekoč na dlani. Zelo kakovostne fotografije, ki jih lahko tudi sama podjetja uporabijo za komuniciranje na različnih kanalih, lahko ustvarimo kar z napravo, ki smo jo nekoč uporabljali za klicanje in pošiljanje sporočil. Kljub temu pa ustvariti kakovostno fotografijo ni tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled.

Kakšna je torej skrivnost dobre fotografije, posnete s pametnim telefonom?

  1. Pravilno poravnaj motiv na fotografiji

Ena najlažjih in najbolj enostavnih skrivnosti za izboljšanje fotografije je vključitev mreže na svojem mobilniku. S tem se ti ob vklopu fotoaparata na zaslonu prikažejo linije, ki so zasnovane po princpiu zlatega pravila (ali pravilu tretjin). Gre za osnovno fotografsko pravilo, ki fotografijo tako navpično kot vodoravno razdeli na tri enake dele. S tem se ustvari devet enakih prostorčkov. Izhajajoč iz zlatega pravila fotografija izpade najboljše, če zanimive elemente postavite na stičišča teh linij.

Tvoja fotografija je s tem veliko bolj uravnotežena in kot taka gledalcem deluje naravno. Poleg tega z uporabo mreže fotografijo vedno poravnaš in jo s tem še dodatno izpopolniš.

  1. Osredotoči se na en motiv

Veliko dobrih fotografij vsebuje samo en zanimiv motiv. Ko boš naslednjič fotografiral bodi pozoren, da ta motiv ne zasede celotnega kadra. Zavzame naj eno tretjino zaslona, ostali dve pa pusti »prazni« ali za motivom. Na tak način poskrbimo, da ključni motiv izstopa.

Še en trik, ki ga je vredno upoštevati: Bodi pozoren, da se vsakič, preden pritisneš na »sprožilec«, dotakneš zaslona. S tem izostriš motiv in optimiziraš osvetlitev.

  1. Ne boj se praznega prostora

Prazni prostor (ang. negative space) predstavlja območje okrog in med motivom fotografije. To je lahko prostranstvo neba in vode, prazno polje, visok zid … S tem, ko ima fotografija veliko praznega prostora, bo motiv »dihal« in veliko bolj izstopal ter sprožil močnejšo interakcijo z gledalcem.

 

  1. Fotografiraj iz različnih perspektiv

Če fotografiraš iz drugačnega, nepričakovanega zornega kota, ustvariš posebno vrsto iluzije globine in višine, ki vsakemu pade v oči. Tvoja fotografija bo izstopala, saj je večina fotografij, narejenih s pametnim telefonom, posnetih naravnost.

Naslednjič se poigraj s perspektivo. Poizkusi usmeriti mobilni telefon navzgor (sočasno se lahko poigraš s praznim prostorom neba) ali pa fotografirati pod rahlim kotom navzdol.

  1. Igraj se z odsevi in sencami

Se tudi tebi zdi popolnoma idilično videti košček pisanega neba ali belih oblakov, ki se odsevajo v vodi ali manjši luži? Za to obstaja razlog. Odsevi namreč zelo pritegnejo naše oči. Naslednjič, ko vidiš lužo, večja vodna telesa, ogledalo, kozarec, sončna očala, površino kovine ali okno v izložbo, se poigraj z odsevi, ki se ponujajo.

Za dobro fotografijo so lahko ključne tudi sence. Te pomagajo ustvariti zanimive kompozicije in fotografiji dodajo poseben, naraven kontrast.

  1. Ponavljajoči se vzorci

Vedno, ko se močni grafični elementi znova in znova ponavljajo, to je lahko v obliki linij, geometrijskih oblikah ali barvah, vzemi svoj pametni telefon in ustvari fotografijo. Ponavljajoči vzorci lahko naredijo resnično močan vizualni vtis in omogočajo ustvarjanje kreativnih fotografij.

  1. Poiščite simetrijo

Simetrija ustvarja ravno pravšnje razmerje harmonije ter uravnoteženosti in je zato za naše oči izredno prijetna.

V fotografiji simetrija pomeni ustvarjanje slike, ki jo je možno razdeliti na dva enaka dela, ki sta v resnici zrcalni sliki druga drugi. To gre razumeti nekoliko drugače kot odsev, saj simetrija obstaja tudi v naravi.

Na koncu je pomembno, da se ob fotografiranju zabavamo. Vedno lahko naredimo še posnetek več, zato velja večkrat tvegati s kadri in poizkusiti kaj novega, nenavadnega. In ne pozabi – namen fotografije je, da se z njo igramo!

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment