TikTok spreminja pravila igre

The Washington Post je pred kratkim zaposlil strokovnjaka za TikTok, Buzzfeed išče najstnike, ki bi na družbenem omrežju spremljali letošnje predsedniške volitve, za njegovo uporabo se odloča vedno več zvezdnikov (od Selene Gomez, Jennifer Lopez do Jimmy Fallona), njegove moči pa se zavedajo tudi podjetja, kot so Pepsi, Universal Pictures in Skittles. Kaj sploh je TikTok in ali mu je vredno posvečati več pozornosti?

V zadnjem času skorajda ni navdušenca nad družbenimi omrežji, ki ne bi slišal za TikTok. Gre za kratke, dinamične posnetke, dolge od 15 do 60 sekund, ki te takoj pritegnejo in kar naenkrat ugotovimo, da smo porabili uro življenja za video vsebine, na katerih ljudje prižigajo in ugašajo luči, vmes pa ob zabavni glasbi med seboj zamenjajo oblačila. Če smo mislili, da bo TikTok še eno izmed mnogih družbenih omrežij, ki hitro utonejo v pozabo, statistike kažejo drugače. Aplikacija, ki je zares zaživela leta 2018, je v manj kot dveh letih prekosila Twitter in dosegla več kot 800 milijonov mesečnih uporabnikov, s tem pa le za 200 milijonov zaostaja za Instagramom. Samo lani je bila naložena več kot 738 milijon–krat.

KAJ JE TIKTOK?

TikTok je družbeno omrežje za deljenje video posnetkov. Nimamo za to Youtuba? Imamo, ampak za malo boljše posnetke potrebujemo nekaj znanja, izkušenj z montiranjem, predvsem pa dobre ideje. TikTok zelo enostavno reši to zagato, saj nas praktično isti trenutek, ko odpremo aplikacijo, posrka v nepregledno množico posnetkov, iz katere kar švigajo ideje za nove vsebine. Zaradi kratkega formata tako ustvarjanje kot gledanje posnetkov ne vzameta veliko časa, saj lahko posnetke posnamemo kar v sami aplikaciji, kjer najdemo izjemno knjižnico zvokov, pesmi, odsekov naših najljubših oddaj ali drugih TikTokov. Na posnetke lahko dodamo različne filtre, efekte, nalepke, GIF-e, naredimo prehode iz enega kadra v drugega in veliko več. Rezultat je neskončno morje posnetkov, ki se jih verjetno ne bi spomnili sami in si jih ne bi upali objaviti nikjer drugje. Zdi se, da se je trend popolnosti izpel. In prav v tem je posebnost TikToka. Cilj ni več biti lep ali popoln, cilj je biti smešen.

DRUŽBENO OMREŽJE IZ PRIHODNOSTI

TikTok omogoča vse, kar omogočajo drugi (možnost komentiranja, sledenja, pogovarjanja v zasebnih sporočilih, uporabo filtrov, možnost javljanja v živo), obstaja pa ena bistvena razlika med njim in ostalimi velikani – TikTok stavi na prihodnost.

Ideja TikToka je bila, da se moč umetne inteligence združi z rastjo mobilnega interneta in ustvari revolucijo v načinu porabe ter prejemanja informacij. TikTok se je namreč s pomočjo algoritma popolnoma prilagodil uporabniku. Ob odprtju aplikacije nas vedno pričakajo posnetki, za katere algoritem sklepa, da bi nas utegnili zanimati. In izbira je neskončna. Predstavljajte si, da je cel Instagram zgrajen okoli »Explore« okna. Ali da vam Facebook prikazuje objave osebe, še preden jo dodate za prijatelja. TikTok ve, kaj vas zanima, preden to veste sami.

NE LE APLIKACIJA ZA KRAJŠANJE ČASA, AMPAK NOVA PLATFORMA

Kako lahko podjetja uporabijo TikTok? TikTok (še) nima prostora za običajne oglase, niti v tem ne tekmuje z ostalimi družbenimi omrežji. Dejstva, da ga mesečno uporablja več kot 800 milijonov ljudi, se zavedajo tudi številna podjetja, ki so svoje produkte začela oglaševati s posebej zasnovanimi izzivi in tekmovanji. Eno izmed prvih podjetij, ki se je povezalo z TikTokom, je Guess. Skupaj so ustvarili izziv #InMyDenim, ki je uporabnike spodbujal, naj pokažejo svoje najljubše kombinacije z jeansom, videi pa so zabeležili več kot 38 milijonov ogledov in znamki zagotovili popolnoma nov krog občinstva. Dobra novica za podjetja je tudi, da so začeli delovati na podoben princip kot Instagram, saj so uporabnikom omogočili dodajanje povezav na svoje posnetke, kar je za njih voda na mlin.

KAKŠNA JE PRIHODNOST?

Rezultati, ki jih je v izjemno kratkem času dosegel TikTok, so izjemni. Vendar tudi to ne zagotavlja, da bo sledil stopinjam Facebooka ali Instagrama, lahko ga doleti ista usoda kot pred nekaj leti zelo priljubljen Vine, ki je nekako utonil v pozabo. Zagotovo pa obstaja ogromno možnosti, kako se lahko TikTok še nadgradi in razvija. Uporabniki trdijo, da TikTok ni le aplikacija, ampak popolnoma nova izkušnja.

Share this article

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment