Mediatizacija – možnost ali edina možna izbira

Priča smo nastanku in rasti megalomanskih podjetij, katerim tehnologija, razvoj in potrošnja omogočajo proizvodnjo izdelkov ter storitev s polno paro. Osnovne dejavnosti postajajo obstranske in podjetja se z razvejano mrežo uspehov na različnih področjih širijo po svetu ter segajo po dobičku. Trg uspehov ponuja raznolike in vsakič znova bolj presenetljive zgodbe o uspehih.

Bi pred leti sploh lahko razumeli dejstvo, da največji svetovni ponudnik namestitev ne bo imel v lasti nobenih nepremičnin? Danes takšen uspeh slavi Airbnb.

Zgodbe nas vlečejo k branju
Sam uspeh pa v letu 2018 ni več dovolj. Pomembna je zgodba o uspehu. Ključno je, da ljudje okoli nas vedo kako in zakaj smo uspeli, kaj nas žene naprej, kako se izpopolnjujemo in kaj za boljši jutri delamo danes. Odgovori na vsa ta vprašanja za sabo prinesejo ogromno vsebine. Potreba po konstantnem nadgrajevanju odnosa in pripovedovanju zgodb, ki pripomorejo k uspehu, zahtevajo neprestano informiranost ciljnih javnosti. Tako smo se znašli v množici dobre (in tudi slabe) vsebine, ki je polna bolj in manj relevantnih podatkov, ti pa so zapeljani v zgodbe novih razsežnosti.

Preobilica vsebine 
K nenehnem ustvarjanju vsebine ne stremijo zgolj podjetja, temveč tudi posamezniki. Na kanal YouTube je na primer vsako minuto naloženo več kot tristo ur video posnetkov in praktično nemogoče je zaslediti vse objavljene posnetke, kaj šele pregledati vso vsebino, ki nam je na razpolago. In to velja zgolj za enega izmed družbenih medijev. Naj pomnožimo vso ustvarjeno vsebino še na ostalih konvergenčnih medijih in dodamo še tradicionalne.  (Medijski) svet je poln vsebine, ki je mediji ne morejo več reproducirat, podjetja pa imajo še toliko več za povedati.

Kam torej z vso to vsebino in kako doseči, da ta med vso množico podatkov v medijih izstopa?
V času, ko so mediji pričeli omejevati in selektivno izbirati vsebino za objavo, je prišel čas, da podjetja vsebino vzamejo v svoje roke.

Rešitev mnogih podjetji je v mediatizaciji. 

Z lastnimi platformami s pomočjo mediatizacije omogočajo, da so njihove besede in ideje slišane ter deljene med ljudmi. Podjetja, katerih osnovna dejavnost je na primer popolnoma energetsko usmerjena, sedaj sama ustvarjajo vsebino in jo tudi objavljajo. S tem se ustvarjajo skupnosti in virtualni prostori, kamor se ljudje radi vračajo. Po nasvet, koristno informacijo,  idejo ali pa kar tako za krajšanje časa.

Če pogledamo čez lužo lahko kot primer omenimo https://www.redbull.com/si-sl/. Kjer že na prvi pogled opazimo, da v ospredju na navedeni spletni strani ne stojijo njihovi izdelki, pač pa gre za informiranje obiskovalcev tega spletnega mesta.

Dober primer  lahko najdemo tudi na domačih tleh. Besedo Triglav, seveda poleg najvišje gore v Sloveniji, takoj povežemo z zavarovalnico. Danes pa to ni dovolj, med drugim je pod njihovo taktirko na voljo tudi platforma http://vsebovredu.triglav.si., kjer obiskovalcem nudijo raznovrstno vsebino.  Že samo kazalo ponudi razdelke kot so dom, družina, na poti, zdravje, premoženje, vreme in tehnologija. Pisano vsebino pa nadgrajuje z videi, testi, poglobljenimi zgodbami in infografikami. Gre za portal, ki torej združuje zanimive vsebine s koristnimi informacijami, pri tem pa je ponudba zavarovalniških storitev postavljena v kot in z nemotečo prezenco čaka na klik.

Share this article

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment