Moč barv – 1. del

Barve vzbujajo različne občutke ter vplivajo na naša čustva in vedenje. Barve popestrijo naš dan in pomagajo sprejemati in oddajati sporočila kakovostno in zapomnljivo. Barve vplivajo na naše vsakodnevne odločitve, tudi nakupne. Izbira barve je tako lahko razlika med povprečnostjo in izstopanjem.

Ste se kdaj vprašali, zakaj je določena barva vaša najljubša? Na to, katere barve imamo raje in katerih ne maramo, lahko vpliva tudi njihov pomen. Vsaka barva nosi tako rekoč svojo osebnost, ki pa jo vsak posameznik lahko dojema drugače. Ni nujno, da modro barvo vsi povezujemo z nebom ali morjem. Ista barva ima torej lahko različne pomene, na katere vplivajo številni družbeni in okoljski dejavniki.

Že iz navedenega je jasno, da barve pomembno vplivajo tudi na dojemanje in zaznavanje blagovnih znamk. Psihologijo barv lahko uporabimo za pomoč pri oblikovanju močne in zapomnljive blagovne znamke. Z uporabo ustreznih barv lahko namreč vplivamo na vedenje potrošnikov, na prenos ključnih sporočil in njihovo zaznavanje. Barve povečajo prepoznavnost blagovne znamke za 80 odstotkov, 62-90 odstotkov vrednotenja izdelka naj bi temeljilo le na barvah, obenem pa barva v 85 odstotkih vpliva na nakupno odločitev. Razumevanje psihologije barv je zato izjemno pomembo za uspeh blagovne znamke, njeno pozicioniranje in dojemanje.

Ko gre za blagovno znamko, je moč barve zaznana na čustveni in praktični ravni. Na čustveni ravni lahko barva vpliva na to, kako se potrošniki počutijo, ko gledajo blagovno znamko, na praktični ravni pa barva znamki pomaga, da izstopa iz množice. Za lažjo odločitev, katero barvo uporabiti v določeni situaciji, poglejmo, kaj posamezna barva praviloma sporoča in predstavlja.

V prvem delu bloga se bomo posvetili toplim barvam. Te med drugim vključujejo rdečo, oranžno, rumeno in ostale različice, kot je na primer roza. Te barve vzbujajo toploto zaradi svoje svetilnosti in povezave s soncem. Na splošno izražajo optimizem, navdušenje in strast.

Rdeča

V psihologiji barv je rdeča barva najbolj intenzivna in lahko izzove najmočnejša čustva. Je drzna, energična in živahna barva, ki simbolizira moč, samozavest in vpliv. Povezujemo jo tudi z navdušenjem, strastjo, nevarnostjo, energijo in akcijo. Morda ste že opazili, da nekatere blagovne znamke rdečo barvo uporabljajo za gumbe, s kateri pozivajo k nekemu dejanju (npr. »naroči zdaj«) ali pa pri embalaži, da izdelki izstopajo iz polic. A pozor, rdeča lahko sproži tudi nevarnost, zato je potrebno barvo uporabljati zmerno.

Rdeča je ikonična barva, ki se uporablja za blagovne znamke, kot sta Coca Cola in YouTube. Spodbuja apetit, zato jo blagovne znamke, kot je Coca Cola, pogosto uporabljajo pri svojih izdelkih. Rdeči del logotipa YouTuba je gumb za predvajanje, ki lahko nekoga prepriča v akcijo. Pomaga, da podzavestno želite pritisniti na gumb za predvajanje posnetka.

Oranžna:

Predstavlja ustvarjalnost, pustolovščino, navdušenje, uspeh, aktivnost in ravnotežje. Spodbujala naj bi celo apetit. Oranžna barva doda popestritev vsaki sliki in spletnemu mestu. Obenem ima različne tone in odtenke, vsakega z različnim pomenom in učinkom. Na primer lahki pastelni toni veljajo za sladke in lahkotne, medtem ko bolj intenzivni in živahni oranžni odtenki predstavljajo vitalnost, pogum ter energijo.

Ker je oranžna povezana z zabavo, je primerna za mladostne, energične in živahne blagovne znamke. Luksuzne, tradicionalne ali bolj korporativno usmerjene blagovne znamke naj se oranžni barvi raje izogibajo.

 

Rumena:

V barvni psihologiji se pomen rumene vrti okrog sonca. Vzbuja občutke sreče, pozitivnosti, optimizma, prijaznosti, vedrine, poletja, a tudi prevare in opozorila. Je najbolj vidna barva od daleč (zato se uporablja na nekaterih prometnih znakih). Majhen dotik rumene barve lahko na primer pomaga obiskovalcem spletnega mesta, da blagovno znamko povežejo z nečim pozitivnim. Obenem pa je rumena tudi previdnostna barva, ki se uporablja v rešilnih jopičih, policijskem traku in na nevarnih območjih.

Rumeno barvo najdemo denimo pri Ferrariju in Ikei. Marsikdo sanja, da bi vozil Ferrarija. Luksuzna znamka je povezana z občutkom sreče, poletja in brezskrbnega življenjskega sloga. Kako pa je s srečo povezan nakup pohištva? Poglejmo, kdo najverjetno kupuje te izdelke. Večinoma so to ljudje, ki so pravkar kupili svoj prvi dom ali se prvič odselijo, torej se v njihovih življenjih dogaja nekaj novega. Ti se bodo odpravili v Ikeo po izdelke, s katerimi bodo opremili svoj dom. Ta mejnik je običajno napolnjen s srečo in optimizmom, zaradi česar je rumena odlična barva za povezovanje z blagovno znamko.

Roza:

Roza je priljubljena barva blagovnih znamk, ki ciljajo na žensko občinstvo. V barvni psihologiji se pomen rožnate barve vrti okoli ženstvenosti, igrivosti in brezpogojne ljubezni.

Ker pomen roza barve vključuje ženstvenost, ni presenetljivo, da blagovni znamki, kot sta Victoria’s Secret in Barbie, tako izrazito uporabljata prav to barvo.

Kot vse barve je tudi roza precej raznolika, saj stopnja intenzivnosti lahko vpliva na njen pomen. Bledo roza je pogosto namenjena punčkam, prašna roza je bolj sentimentalna ali romantična, močna roza pa kaže na mladost.

 

Če analiziramo sporočilnost znanih blagovnih znamk in barve, ki jih uporabljajo, lahko vidimo, da ima barva pri tem velik pomen. Tu je še nekaj primerov.

Viri: https://review42.com/resources/color-psychology-facts/

https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00251740610673332/full/html

 

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment