Naj delo od doma ne zmanjša vaše produktivnosti

V trenutnih razmerah delo večinoma opravljamo od doma, kar je za mnoge izmed nas, ki smo navajeni pisarne in interakcije s sodelavci, povsem nov koncept. Delo od doma ima lahko številne prednosti, saj prihranimo čas za poti v in iz službe, poleg tega pa cel dan preživimo v trenirki, vendar pa se lahko hitro zgodi, da nam iz takšnih ali drugačnih razlogov pade produktivnost. V nadaljevanju zato predstavljamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste tudi doma učinkovito in zanesljivo dosegli vse zastavljene cilje.

Sestavite si seznam opravil

Delo od doma si boste najlažje organizirali tako, da si sestavite seznam opravil in urnik za naslednji dan, si ga zapišete in se ga nato tudi držite. Tako boste lažje ločili med službenim in zasebnim časom, čeprav sedaj oba potekata na istem mestu. Pri tem si zastavite ključne kratkoročne in dolgoročne cilje ter naloge, ki vas bodo vodile k njihovemu izpolnjevanju. S tem boste poskrbeli tudi za motivacijo, ki bo izhajala iz zadovoljstva ob črtanju opravljenih nalog.

Držite se rutine

Miselni preklop, ki ga naredite ob prihodu v pisarno, pogosto vodi k večji produktivnosti, medtem ko dom večinoma povezujemo s sproščanjem. Pred delom skušajte zato nadaljevati z vsakodnevno rutino, ki ste ji sledili pred odhodom v službo. Zbudite se z budilko, spijte kavo, pojejte zajtrk, se stuširajte in oblecite v tista oblačila, ki bi jih nosili v pisarno. Z menjavo oblačil, ki jih povezujete s spanjem in počitkom, boste tudi psihološko bolj pripravljeni na delo.

Osredotočite se na delo

Pri delu od doma lahko marsikaj zmoti našo koncentracijo. Zato je treba jasno zastaviti meje ter družinskim članom oziroma sostanovalcem povedati, kdaj delate in kdaj ne. Izogibati se morate tudi raznim domačim opravilom, ki lahko vodijo v zmanjšanje delovne produktivnosti. Posebej je treba paziti še na uporabo družbenih omrežij in zapreti moteče zavihke v brskalniku, telefon pa, če ne pričakujete nujnih službenih klicev, odložiti v predal.

Vzemite si čas za odmor

Ne pozabite si vzeti dovolj časa za nekaj krajših odmorov ter daljši odmor za kosilo, ta čas pa porabite učinkovito. Umaknite se od ekrana, obrok pojejte v miru in pojdite na krajši sprehod na svež zrak. Tako si boste najlažje spočili misli in k dnevnim nalogam pristopili s svežo energijo.

Ostanite povezani

Čeprav lahko od doma večino dela opravite sami oziroma z uporabo elektronske pošte, ostanite povezani s sodelavci in naročniki oziroma strankami. Poslužujte se telefonskih oziroma video klicev, saj slednji zagotovo pripomorejo k produktivnosti oziroma učinkovitejšemu deljenju idej. Tovrstni pogovori pa so na mestu tudi, kadar niso neposredno vezani delo – z občasnim ohranjanjem osebnega stika in sproščenim klepetom se lahko dvigne tudi vaša motivacija.

Ne pozabite zaključiti

Morda se na prvi pogled zdi, da lahko z delom od doma vzpostavite večje ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem. Vendar pa se lahko hitro zgodi, da se v bolj sproščenem okolju lažje zapletete v delo in izgubite občutek za čas, zaradi česar se s službenimi aktivnostmi ukvarjate še pozno v večer. Zato si vsak dan določite okvirno uro, ki predstavlja konec delovnega dneva. Ni nujno, da se še isto minuto izklopite, vendar pa naj vas ta opozori, da se bliža čas za zaključek in počitek.

Share this article

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment