So ključniki res ključni?

Objave z dobro določenimi ključniki dosegajo tudi do 15 % boljšo vpletenost sledilcev kot tiste, ki so opremljene z nerelevantnimi ključniki ali pa jih sploh nimajo. Toda kako izbrati pravilne? Koliko jih je pametno vključiti? In kakšen je recept za njihovo smiselno uporabo?

Večina nas ključnike pozna pod izrazom »hashtag«. Stari so že 12 let in danes na družbenih omrežjih redko vidimo objavo, ki jih ne bi vsebovala. Sprva so ključnike uporabljali na IRCu za kategorizacijo skupin, nato pa so se počasi razvili v pravi fenomen. Prvo izmed družbenih omrežij, ki jih je vključilo v svojo platformo, je bil Twitter, kmalu pa mu je sledil tudi Instagram. Družbena omrežja ključnike večinoma uporabljajo za olajšanje iskanja določenih tem znotraj platforme. To pomeni, da ustvarjalci vsebin svoje objave opredelijo s ključniki, uporabniki platforme pa lahko po teh ključnikih brskajo in iščejo vsebine, ki jih zanimajo. Ključniki tako predstavljajo neke vrste kategorizacijo posamezne objave znotraj platforme.

V zadnjih dveh letih so ključniki nekoliko izgubljali na pomembnosti, saj se je število iskanj z njihovo pomočjo drastično zmanjšalo. Velika sprememba pa se je zgodila v drugi polovici lanskega leta, ko je Instagram uporabnikom omogočil, da ključnikom začnejo slediti in hkrati  ustvarjalcem ponudil možnost, da si določijo svoje ključnike. S tem so precej spodbudili iskanje z njihovo pomočjo ter poskrbeli, da strateška uporaba ključnikov pelje do višje vpletenosti sledilcev in doseganja novih sledilcev.

Na kaj moramo biti pozorni pri izboru ključnikov?

Glavni cilj uporabe ključnikov je uvrstitev pod »top« objave posameznega ključnika, saj lahko s tem dosežemo nove sledilce ter si povečamo število všečkov, komentarjev in drugih faktorjev vpletenosti sledilcev. Pri izbiri ključnikov za posamezno objavo pa moramo biti pozorni na tri stvari: relevantnost, obiskanost in velikost.

Relevantnost: Relevantnost ključnika za posamezno objavo bo izrednega pomena za doseganje prave ciljne skupine. Na primer, če naša objava vsebuje avtodele, zraven nje pa uporabimo ključnik #foodie po vsej verjetnosti ne bomo dosegli ciljne skupine, ki jo naša tema zanima. Največ pozornosti je tako treba posvetiti izbiri ključnikov, ki opisujejo našo objavo ali temo, ki jo želimo predstaviti. Prav tako nas bo algoritem avtomatsko uvrstil nižje pod posamezni ključnik, če naša fotografija ali video ne bosta relevantna zanj.

Obiskanost in velikost: Naslednja pomembna faktorja sta obiskanost in velikost ključnika, ki sta med seboj zelo povezana. Povesta nam, koliko ljudi na dan si v povprečju ogleda določen ključnik in koliko objav se kategorizira pod njega. V kolikor ima nek ključnik na milijone objav in dnevnih ogledov, se bomo v tak ključnik izredno težko uvrstili pod »top« objave. Primarno zato, ker bi to zahtevalo res odlično vpletenost naših sledilcev, sekundarno pa, ker se pri tako velikih ključnikih nove objave dodajajo praktično vsako sekundo. To pomeni, da tudi če se nam uspe rangirati visoko, se bo v nekaj minutah pojavilo toliko novih objav, da naša ne bo več vidna. Enako neefektivni so izredno majhni in neobiskani ključniki. Pri njih je zgodba ravno obratna, saj bomo kljub uvrstitvi med »top« objave dosegli zelo malo ljudi.

Kakšen je torej recept za idealno uporabo?

Izberite dva do tri ključnike, vezane na vašo blagovno znamko, in jih uporabljajte pri vsaki objavi. Te si dodajte tudi v opis profila in sledilce spodbudite, naj jim sledijo. Poleg izbranih dodajte posamezni objavi še nekaj ključnikov, ki so relevantni zanjo, vendar prej preverite njihovo velikost in obiskanost. Te dodatne ključnike redno spreminjajte in jih prilagajajte posamezni objavi. Poleg tega priporočam, da redno spremljajte statistike pri svojih objavah in opazujte, kateri ključniki vam prinesejo najboljše odzive ter te uporabljajte bolj pogosto.

Predvsem pa – ne pozabite, da so ključniki orodje za iskanje in ne okrasitev objave, zato jih je smiselno za optimalne odzive uporabljati čim bolj strateško.

Share this article

Tamara Simovič

Specialistka digitalnega komuniciranja

Articles by the same author

Leave a comment