Trendi na področju oblikovanja v letu 2019

Kaj je tisto, kar ob poplavi vizualnih informacij še vedno pritegne naš pogled? Ali lahko tudi grafični elementi vplivajo na nakup določenega izdelka? Dober dizajn mora v nas spodbuditi zanimanje, sprožiti določeno vzdušje in pustiti nepozaben vtis. Marketinške študije namreč kažejo, da je povprečen Američan dnevno izpostavljen približno 5.000 oglasom in znamkam. V tej poplavi informacij jih samo 12 pusti resnejši pečat. Zato moramo oblikovalci trende redno spremljati, jih upoštevati in nadgraditi v svojih kreativah, saj bodo le tako dovolj izstopali iz množice informacij.

Naj gre za nov logotip ali posodobitev že obstoječega, ustvarjanje ali osveževanje embalaže ali pa preoblikovanje spletne strani, dobro je poznati nekaj ključnih trendov, ki trenutno zaznamujejo področje oblikovanja. Upoštevanje sodobnih oblikovnih smernic lahko bistveno pripomore k ugledu blagovne znamke, vpliva na uspešno oglaševanje ter končno prodajo.
V nadaljevanju bom podrobneje predstavila tri trende, ki so že in še bodo zaznamovali leto 2019.

»Črnina ter temno/svetla barvna shema«

Dandanes postaja temno ozadje (t. i. »dark mode«) vse bolj priljubljeno, pa naj bo to na zaslonih, v različnih aplikacijah ali pa v dizajnu na splošno. Črnino se tako med seboj kombinira s teksturami ali pa se poigrava s sijajem oz. z mat efektom. V produktnem dizajnu črnina predstavlja luksuz, ki izdelek dvigne na premium nivo. Z drugo kombinacijo pa lahko črnina ustvarja bolj radikalne grafike (»punk«, »biker«) ali pa vzbuja mistične občutke.

Prav tako je v zadnjih letih večina naprednih tehnoloških podjetij v svojih dizajnih in aplikacijah začela ponujati temno in svetlo barvno ozadje. Facebook je tako nedavno v svojo aplikacijo Messenger dodal t. i. »dark mode«. Apple temu trendu sledi že nekaj časa in v svoje aplikacije ter operacijski sistem vključuje opcijo prikaza temnega načina zaslona. V tem duhu je bila nazadnje posodobljena tudi pametna ura Apple Watch. 

»Žive barve«

Barva je zelo pomemben del blagovne znamke in izdelka. Ima globok in pogosto podzavesten učinek na naše vedenje in nezavedno vpliva na naše nakupne odločitve. Glede na študijo CCI (Institute for Color Research), ki je preučevala učinek barve na prodajo, je 92,6 % ljudem barva najpomembnejši dejavnik pri odločitvi za nakup izdelka.

Trenutno so tako priljubljene predvsem žive, močne in vpadljive barvne kombinacije, ki širijo rahlo nostalgijo 80. in 90. let. Podjetja in blagovne znamke se suvereno odločajo za vedno bolj živobarvne kreative in kampanje, ki takoj pritegnejo gledalčevo pozornost. Ta trend nadaljuje barvno paleto iz 80. let, obenem pa dodaja nove barvne kombinacije, ki so namenjene sodobnim potrošnikom v digitalni dobi. Vsi pastelni odtenki so se preobrazili v svoje živahnejše barvne kolege.

»Močna, odebeljena tipografija«

Tipografija je temeljni del grafične kreative. Zato ni presenetljivo, da oblikovalci vsako leto drzno poizkušajo nove rešitve, ki popolnoma predrugačijo obstoječo tipografijo. V zadnjem času se je močno povečala predvsem uporaba krepke (»bold«) pisave, ki je največkrat primarni element tiskovine ali spletne kreative. Priljubljena je tudi uporaba 3D učinkov, nenavadnih razmikov in svetlih tonov, ki še bolj poudarijo odebeljeno tipografijo. Slednja se pojavlja v centru in prvi fazi grafičnih elemenotv ter s tem pušča močan vtis, individualnost in projicira moč.

Oglaševalci in tržniki, se vsako leto borijo izstopati na trgu, zato je uporaba prepoznavne tipografije lahko učinkovita strategija za močnejši vpliv na potrošnike. Spremljanje trendov je posledično pomembno tako za podjetnike kot tudi snovalce blagovnih znamk. Ti morajo biti v koraku s časom, se prilagajati trgu in spreminjati svojo podobo glede na to, kaj bo kupcem pritegnilo pogled. Hkrati pa morajo blagovno znamko vseskozi ohranjati sodobno.

Trendi predstavljajo inspiracijo, ohranjajo sodobno mišljenje in nudijo odskočno desko pri idejni zasnovi kreative. Vsekakor je zaželjeno, da s pomočjo trendov oblikujemo v svojem stilu in se ne poslužujemo direktnega kopiranja. Le tako se lahko razlikujemo od ostalih na trgu. Nič ni narobe, če se trendov ne držimo, je pa kljub temu pomembno, da jih vsaj poznamo in spremljamo.

Articles by the same author

Leave a comment