Trendi na področju oblikovanja v letu 2020

Začetek novega desetletja prinaša sveže trende, ki bodo v prihajajočem obdobju zagotovo pustili velik pečat. Na površje prihajajo izvirna razmišljanja in pristopi, družbeno dogajanje pa ustvarjalce navdaja z inovativnostjo, ki ustvarja atmosfero prihajajočih let.

Tudi trendi grafičnega oblikovanja so z letom 2020 dosegli pomemben mejnik in čeprav bo najverjetneje minilo še nekaj let, preden bodo dvajseta zares pustila svoj pečat, nam lahko oblikovalci že sedaj orišejo, kaj nas na tem področju čaka v bližnji prihodnosti.

Poglejmo si nekaj trendov grafičnega oblikovanja, ki že zaznamujejo novo desetletje.

  1. Kombinacija abstraktnih in realističnih 3D grafik

Tridimenzionalna metoda oblikovanja je bila prisotna že v letu 2019 in videti je, da se bo trend le še stopnjeval. Tehnika za oblikovalce predstavlja veliko dela, ki se ga bodo morali tudi v bodoče lotiti z dobršno mero potrpežljivosti, vendar pa so izvrstni rezultati, ki podjetje ali kampanjo dvignejo iz sivega povprečja, vredni vsakega truda.

3D iluzijo se najpogosteje ustvarja z združevanjem tipografije, slik in abstraktnih oblik, ki povečini odražajo blagovno znamko podjetja. Prevladujejo svetle in žive barve, gradienti, različne teksture (mehurčki) in materiali (steklo, kovina, plastika). Tako oblikovalci ustvarjamo mladosten in optimističen estetski videz.

Vir: Dribble

 

Vir: Omar Aqil and Rob Juarez

 

Vir: Jerry Shu

 

Vir: George Stoyanov

 

  1. Barvni gradienti

Tudi oblikovalci lahko vpliv, ki ga ima Instagram v popularni kulturi, občutimo na različnih področjih. Ko se je Instagramov logotip leta 2016 preoblikoval v minimalistično ikono s prelivom oziroma gradientom, se je tudi priljubljenost te tehnike izrazito povečala. Opazimo lahko nežne prelive iz ene barve v drugo ali pa ostre barvne robove, ki se delijo na več delov. V letu 2020 pričakujemo, da bodo imeli gradienti še pomembnejšo vlogo pri različnih vrstah oblikovanja, zlasti pa v ilustraciji.

Instagram logotip

 

Vir: Siti Dahlia

 

Vir: Happy F & B

 

  1. Organski občutek dizajna

V zadnjem desetletju smo opazili veliko blagovnih znamk, kampanj in celo izdelkov, ki so se usmerjali v organske, pomirjujoče in naravne dizajne. Kot odziv na odnos do našega vedno bolj izčrpanega planeta, vedno bolj digitalizirane družbe in pomanjkanje časa za vzpostavitev pristnih medsebojnih odnosov je v letu 2020 pričakovati še večjo rast tega trenda.

S strani blagovnih znamk, ki so ponekod postale celo del našega življenjskega sloga in delujejo pretežno na digitalnih kanalih (kot npr. Uber), lahko opazimo preprostost in mehčanje linij z uporabo enostavnejše tipografije, okroglimi in majhnimi črkami ter čistimi, realističnimi ikonami. V zadnjih kampanjah priznanih znamk, kot je adidas, pa lahko opazimo večji poudarek na iskrenosti fotografij ter stajlingov s poudarki na resničnih posameznikih in manj uprizorjenih okoljih. Tovrstno oblikovanje posredno izpostavlja ogromen pomen, ki ga imajo v našem življenju pristni medsebojni pogovori in druženja v živo.

Podjetje Good Things Brewing Company uporablja enostavne grafike s poudarkom na vsebini. (Vir: Good Things)

 

  1. Realizem v kombinaciji s ploščatim dizajnom

Ploščat dizajn (ang. »flat design«) v kombinaciji s 3D oblikami postaja vedno bolj priljubljen. Opaziti je težnjo po tem, da bi iz obeh svetov (ravnega oziroma ploščatega in 3D dizajna) združili posamezne elemente in tako ustvarili svojevrstne kombinacije. Pri tem se lahko kombinira digitalne 3D in ploščate grafične elemente ali ustvarja kolaže iz fotografij ter dodaja grafične elemente, kot je na primer poster Madgiela Lopez. Njegovo delo je odličen primer, saj povezuje most med preprostimi ploskovnimi elementi ter kompleksnim, avtentičnim realizmom ter s tem vzajemno komunicira z digitalnim in resničnim svetom.

Magdiel Lopez kombinira realizem in ploščat dizajn, s katerim usvarja očarljiv efekt. (Vir slike: Magdiel Lopez)

 

  1. Animacije, GIF-i in gibljivi vizualni elementi

GIF-i so postali del našega vsakdana in brez njih si danes težko predstavljamo spletno komuniciranje. Sočasno z napredovanjem GIF-ov raste tudi priljubljenost različnih animacij, gibljivih logotipov in premikajočih se statističnih podatkov.

Animacije so odlično orodje za osvežitev identitet blagovnih znamk, saj jim dodajo edinstvenost, s tem pa pri opazovalcu vzbudijo še večjo pozornost.

Podatki so postali v digitalnem svetu najpomembnejša dobrina. Ker njihova vrednost nenehno raste, se povečuje tudi potreba po njihovi ustrezni vizualizaciji in predstavitvi širši množici ljudi. Poenostavitev predstavitve lahko naredi podatke veliko bolj zapomnljive in zanimive za uporabnika, zato se pričakuje da bodo animacije tudi na tem področju v velikem porastu.

Vir: Dribble

 

Narisana animacija avtorja Konstantina Kostenko.

 

Animacija z gladkimi prehodi. Avtor: lautzip

 

Vir: Mailchimp

 

  1. Ilustracije

Vse več globalnih blagovnih znamk ustvarja svojevrstne ilustracije. S tem izražajo svoj slog in identiteto ter se razlikujejo od tekmecev. V prihodnjem letu lahko pričakujemo, da bo vse več podjetij komuniciralo tudi z ilustracijami, ki bodo poosebljale njihovo poslanstvo.

Kot primer si lahko pogledamo Airbnb in Slack. Poslanstvu blagovne znamke Airbnb se veliko lepše podajo ilustracije, ki so precej bolj zračne, svetle in linijske. V primeru Slack-a pa so te veliko bolj geometrijske, teksturirane in zapolnjene. Oba sloga ustvarjata izrazito osebno noto in še dodatno oživita blagovno znamko.

Vir: Airbnb

 

Vir: Slack

 

Že sedaj pa lahko opazimo tudi zametke številnih drugih trendov – od različnih tipov pisav, do »ubitih« barvnih tonov, bolj avtentičnih fotografij, futurističnih in asimetričnih oblik ter ostalih. Zato je še toliko bolj pomembno, da nenehno spremljamo tako domače kot svetovno dogajanje ter sproti uvidimo, kateri so tisti dogodki in tehnike, ki sprožijo veliko zanimanja, posledično pa to implementiramo tudi v svoje delo.

Ob vseh napovedih in trendih pa je še vedno najpomembnejše to, da ohranjamo svoj slog in pustimo naši domišljiji svojo pot.

Naj bo leto 2020 polno svežih idej in velikih mojstrovin!

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment