Z majhnimi spremembami do večje kreativnosti

Mnogi so prepričani, da je kreativnost rezervirana zgolj za tiste nepoboljšljive sanjače, ki neskončno uživajo v svojem malem kreativnem kaosu, sestavljenem iz besed, škarij, platna in čopičev, glasbenih inštrumentov in še mnogih drugih malenkosti, zaradi katerih njihov pogled sega daleč izven okvirjev. A kreativnost ni samo to, temveč je veščina, ki jo lahko s pridom in vztrajnostjo osvoji prav vsak posameznik.

Največjo raziskavo s področja kreativnosti na delovnem mestu je opravila Teresa Ambile, predstojnica oddelka za Podjetniških menedžment na Harvard Bussiness School, s katero je želela identificirati faktorje, ki zavirajo kreativnost. Raziskava, v kateri so sodelovali podiplomski študentje, direktorji iz različnih podjetij ter doktorji znanosti, je pokazala, da je prav vsak zmožen določene stopnje kreativnosti, le da se ta med posamezniki razlikuje glede na izkušnje, želje po sprejemanju novih zamisli, talenta, znanj ter stopnje samo motivacije. Ambilova pa v raziskavi tako zavrne zmotno prepričanje, da so kreativni lahko samo ljudje s talentom, ter izpostavi, da ustvarjalnost v prvi vrsti zavirajo motnje v delovnem okolju ter negativne emocije, ki jih pogosto sproža zaskrbljenost zaradi neopravljenega dela. Dodatno ugotavlja, da denar ni glavni motivator kreativnosti. V primerih, ko so zaposleni prepričani, da bodo za svoj trud prejeli denarno nagrado, so namreč manj naklonjeni tveganju, s čimer pa bistveno zavirajo svojo kreativnost. Slednje nikakor ne pomeni, da denar ne igra pomembne vloge, temveč da je za razvoj ustvarjalnosti še posebej ključno okolje, ki posameznika stimulira k razvijanju lastnih sposobnosti.

Seveda si je težko zamisliti idealno okolje, v katerem bi vsak našel primeren prostor in čas, kjer bi lahko nemoteno razvijal svoje kreativne sposobnosti. Vsekakor pa si lahko z manjšimi triki olajšamo stresnost vsakdana. Zato v nadaljevanju izpostavljamo štiri načine, ki vam bodo v pomoč, ko vam neusmiljeni roki, strah in t. i. pisateljska blokada odvzemajo veselje do pisanja.

  1. Vsak dan 15 minut za prosto pisanje

Perfekcionizem, ki s seboj prinaša prisilo po nenehnem doseganju popolnih rezultatov, je pogosto glavni odganjalec kreative. Toksičnost cikla neskončnih izboljšav in notranja prisila, da je stvari potrebno opraviti na najboljši mogoč način, občutno zmanjšujeta raznolikost perspektiv na določeno stvar, s čimer nas posledično zapirata v majhen, omejen prostor, popolnoma izoliran od vsakršne  dobre ideje. Da bi izstopili iz tega začaranega kroga, si vsak dan namenite 15 minut prostega pisanja. Izberite udoben kotiček, kjer boste sproščeni in umirjeni, hkrati pa varni pred morebitnimi motnjami, ter pišite vse, kar vam pade na pamet. Ob tem pa ne dovolite, da vas pomenska povezanost misli in visoka pričakovanja odvračajo od pisanja.

  1. Ne spreglejte podrobnosti

Vsi smo že bili v situaciji, ko bi morali stresati ideje iz rokava, a je pred nami še kar vztrajal prazen Wordov dokument. Morda neskončna bitka z besedami sploh ni bila vzrok pritiska, a besede vseeno niso stekle. V takšnih situacijah svoje muze izmuzljivih idej ne iščite v praznem dokumentu, temveč se ozrite naokrog, poiščite nekaj, kar vas navdihuje, ob tem pa bodite pozorni na vsako najmanjšo podrobnost. Opazovanje in osredotočenost na podrobnosti vas bosta opremila z novimi idejami, nabor katerih se sicer s staranjem posameznika bistveno zmanjšuje. Zato vsakič, ko se vam kakšna porodi, je nikar ne pozabite zabeležiti. Morda vam bo prav ta prihranila nekaj sivih las.

  1. Pospravite delovno površino

Številne raziskave dokazujejo povezavo med neredom in stresom. Neurejenost delavnega okolja namreč sproža občutke stresa in anksioznosti, kar posledično zavira delovni proces. Za večjo učinkovitost pri delu so včasih dovolj že male spremembe. Zato za začetek s pisalne mize odstranite vse, kar bi vas lahko odvračalo od dela, preostalo pa organizirajte tako, kot vam najbolje ustreza.

  1. Praznujte majhne zmage

Vsakič, ko boste z opravljeno nalogo zmanjšali svoj seznam opravil, ne glede na to, kako pomemben je bil opravek, si vzemite svoj majhen trenutek zmage. Privoščite si skodelico kave ali pa krajši odmor ter uživajte v sladkem občutku napredka.

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment