DOBA Fakulteta se lahko pohvali z novim mednarodnim certifikatom

DOBA Fakulteta za uporabne poslovne in družbene študije Maribor je 7. junija 2018 dosegla nov velik uspeh na področju online izobraževanja. Ob mednarodni akreditaciji UNIQUe je kot prva visokošolska institucija v Sloveniji in širši regiji pridobila še en mednarodni certifikat, in sicer certifikat EOCCS (Online Course Certification System), ki ga podeljuje najpomembnejše evropsko združenje poslovnih šol EFMD (European Foundation for Management Development) za kakovostno izvajanje online poslovnega izobraževanja. S tem dosežkom se je DOBA Fakulteta pridružila 17 uglednim visokošolskim institucijam v Evropi s tem certifikatom.

Dekanu DOBA Fakultete prof. dr. Rasto Ovinu je bil 7. junija 2018 na posebni svečanosti v okviru letne konference EFMD (European Foundation for Management Development) v Kopenhagnu  vročen certifikat EOCCS (Online Course Certification System). EOCCS je mednarodni certifikatni sistem, ki se osredotoča na kakovost izvajanja online poslovnega izobraževanja. Akreditacijski sistem in kriteriji EOCCS sledijo strogi filozofiji EFMD mednarodnih akreditacij, kot sta EQUIS ali EPAS.

Pridobljen certifikat DOBA Fakulteto postavlja v družbo najuglednejših institucij, kot so ESADE, BI Norwegian Business School, Grenoble Ecole de Management, Politecnico di Milano School of Management, The Open University Business School, Henley Business School, ESSCA in drugih, ki kakovost online izobraževanja potrjujejo s tem certifikatom.

V postopku preverjanja standardov EOCCS je komisija mednarodnih ekspertov ocenjevala 4 ključna področja in 50 podrobnejših kriterijev. Ta kompleksen pristop je od fakultete zahteval izpolnjevanje visokih standardov kakovosti na področju celotnega institucionalnega konteksta online izobraževanja, programske in predmetne strukture, izobraževalne vsebine, pedagoških pristopov za online študij, doseganje učnih izidov, podpore in skrbi za razvoj študentov, povezanosti z okoljem, internacionalizacije, spremljanja in zagotavljanja kakovosti. Presoja kakovosti in doseganje ECCS standardov Dobinega modela online študija je potekala na podlagi magistrskega predmeta Komuniciranje z vplivnimi javnostmi in lobiranje.

Zakaj je EOCCS certifikat pomemben dosežek za DOBA Fakulteto ter njene študente in diplomante?
1. Velik pomen ima za študente in diplomante DOBA Fakultete, saj potrjuje, da študirajo online po visokih mednarodnih standardih, da jih mednarodno okolje priznava in daje veljavo njihovemu znanju in diplomi.

2. Za vse poslovne in akademske partnerje fakultete je certifikat zagotovilo, da imajo v fakulteti partnerja, zavezanega najvišji kakovosti na področju online poslovnega izobraževanja;

3. Za fakulteto in za njene pedagoške in strokovne sodelavce je pridobljen certifikat potrditev odličnosti Dobinega modela online študija in prisotnosti vrhunskega know-howa na področju online izobraževanja. Certifikat fakulteto umešča med najkakovostnejše izvajalke online poslovnega izobraževanja v Evropi in ji prinaša konkurenčno prednost pred sorodnimi šolami v regiji.

Veseli nas, da se je  – kljub nezavidljivi situaciji, v kateri se nahaja zasebno visoko šolstvo in online izobraževanje v Sloveniji – prizadevanje DOBA Fakultete za kakovost in uveljavljanje mednarodnih standardov na področju online izobraževanja izkazalo kot prava pot. Dosežen uspeh je ne le priznanje fakulteti temveč tudi zaveza za nadaljnje smelo razvojno delo na področju online poslovnega izobraževanja. O podaljšanju certifikata EOCCS se odloča vsaka tri leta, kar narekuje zastavljanje ambicioznih ciljev fakultete še naprej.

Online študij na DOBA Fakulteti
DOBA Fakulteta deluje že od leta 2003. V tem času je razvoj gradila na petih ključnih temeljih: inoviranje, nova znanja, nove tehnologije, kakovost in mednarodno sodelovanje. Danes izvaja štiri, dodiplomske in štiri podiplomske magistrske programe v obliki e-študija v štirih jezikih. V postopku akreditacije je doktorski program. Online študij DOBA Fakulteta izvaja že od začetka delovanja,,Dobin model online študija je rezultat njenega lastnega strokovnega in raziskovalnega dela. DOBA Fakulteta je prva in edina visokošolska ustanova v Sloveniji, ki izvaja online študij, ki je v celoti spletno podprt, s tem vnaša v slovenski visokošolski prostor najsodobnejše izobraževalne trende. V študijskem letu 2017/2018 na DOBA Fakulteti študira 1039 študentov, od tega kar 98 % online. Študenti študirajo iz 46 različnih držav širom sveta. Ker se kakovost visokošolske institucije meri po kakovosti znanja njenih diplomantov in posledično njihovi zaposljivosti, so še posebej ponosni na visok odstotek diplomantov in njihovo uspešnost: 64 % diplomantov po zaključku študija namreč doživi spremembe v svoji karieri in osebni rasti. Ti rezultati kažejo na kakovost in praktičnost študija ter so obveza in spodbuda za delo DOBA Fakulteta v prihodnje.

Similar posts

Leave a comment