Prvo podjetje v Sloveniji s tehnologijo UWB

V velenjskem podjetju Skaza nadaljujejo s serijo investicij, s katerimi uresničujejo svojo zavezo k trajnostnemu razvoju. Po napovedi nadgradnje poslovno-informacijskega sistema, ki bo zagotovila poslovanje po najsodobnejših tehnoloških standardih, so tokrat svoje moči usmerili še v proizvodnjo. V okviru lastnega projekta EcoTrail namreč kot prvi v Sloveniji uvajajo brezžično tehnologijo UWB (ultra-wideband), ki bo s sledenjem delovanja njihovih naprav bistveno pripomogla pri izboljšanju delovnih procesov ter hkrati poskrbela za optimizacijo stroškov. Gre za izjemno obsežen projekt, ki ga izvajajo skupaj s slovenskima podjetjema GeoTrax in Tom PIT.

Investicija bo bistveno pripomogla pri izboljšanju delovnih procesov

V zadnjih letih smo priča neverjetnemu napredku na področju digitalizacije in vse kaže, da bo način proizvodnje v prihodnje popolnoma drugačen. Tega se zavedajo tudi v podjetju Skaza, kjer so z mislijo na prihodnost ustvarili lasten projekt EcoTrail, v sklopu katerega bodo s številnimi projekti stopali po poti k industriji 4.0 Ena od zadnjih investicij je uvedba tehnologije UWB.

Skaza kot prva v Sloveniji v svojo proizvodnjo uvaja tehnologijo UWB

Novodobna tehnologija UWB ali t. i. širokopasovna radijska tehnologija se uporablja za lociranje  osnovnih sredstev v podjetju, saj omogoča izjemno natančno lociranje predmeta v realnem času. Ker deluje na zelo visokih frekvencah (v širokem razponu GHz frekvenc), lahko zajame zelo natančne prostorske podatke, kot neke vrste radar zazna lokacijo predmeta, ga zaklene ali z njim komunicira ter tako prikazuje trenutne zahteve naprave kot tudi možne nadgradnje v prihodnosti. Informacije, ki potujejo v prilagojene TPM rešitve, lahko bistveno izboljšajo delovni proces ter znižajo stroške. Hkrati sistem za prenos informacij uporablja izredno nizko raven energije, kar pomeni, da zamenljiva baterija deluje vsaj pet ali več let. 

Direktor podjetja Skaza Robert Agnič

Direktor podjetja Robert Agnič je pojasnil odločitev za implementacijo UWB:

Tehnologija gre s svetlobno hitrostjo naprej, zato smo se odločili za najnovejšo tehnologijo, ki ima velik potencial tudi za prihodnost. Z njo namreč ne bomo izboljšali le trenutnih izzivov, ampak jo bomo lahko izkoristili tudi za prihodnje projekte.

Pri vzpostavitvi projekta so se povezali še z dvema slovenskima podjetjema. Podjetje GeoTrax, ki partnersko sodeluje s priznanim nemškim podjetjem IntraNav, bo vodilo proces implementacije tehnologije, podjetje Tom PIT pa bo skrbelo za program, ki bo zbrane podatke pravilno ovrednotil ter bo pomagal pri planiranju in preventivnem vzdrževanju. Odločitev je skrbno premišljena, saj je po besedah Agniča tako obsežen projekt mogoče izvesti le skupaj s partnerji, s katerimi si delijo enake vrednote. 

Proces implementacije tehnologije UWB vodi GeoTrax, partner priznanega podjetja IntraNav

Vpeljava Blockchain tehnologije

V sklopu projekta EcoTrail nameravajo pri Skazi vpeljati še Blockchain tehnologijo, ki bo ob transparentnem komuniciranju z deležniki ključna za vzpostavitev sledenja in transparentnega komuniciranja o njihovih izdelkih. »S tem gremo še nekaj korakov dlje v trajnostnem razvoju, saj bomo s tem poskrbeli, da so podatki o sledljivosti neoporečni in jih ne more nihče spreminjati oziroma korigirati. Uporabniki bodo dostopali do točnih podatkov in vzpostavljena bo transparentna komunikacija, mi pa bomo izdelke lažje sprejemali s trga in jih reciklirali. S sledenjem bomo vedeli točno serijo proizvodnje in sestavo materiala, kar nam bo omogočilo, da novi reciklirani proizvodi ne bodo izgubili na kakovosti zaradi pretrganih polimernih verig,« je razložila dr. Branka Viltužnik, vodja raziskav in inovacij v podjetju Skaza.

Branka Viltužnik, vodja raziskav in inovacij v podjetju Skaza

Nadgradnja poslovno-informacijskega sistema

V podjetju Skaza se soočajo s hitro rastjo poslovanja, ki narekuje tudi širitev v druge države. V želji po boljšem obvladovanju sprememb in povezljivosti ter podatkovni izmenjavi s številnimi dobavitelji ter strankami doma in po svetu so se odločili za temeljito prenovo poslovno-informacijskega okolja. Izbrali so poslovno programsko opremo SAP, ki bo delovala na najsodobnejših strežnikih IBM Power v naprednem podatkovnem centru PRO.Cloud družbe Unistar PRO. Za migracijo obstoječega informacijskega okolja na platformo SAP S4HANA bo poskrbelo podjetje Itelis, obe družbi pa sta del Skupine Actual IT, enega največjih sistemskih integratorjev v Sloveniji.Z mnogimi novimi inovacijami bodo v Skazi optimizirali tako poslovanje in proizvodnjo kot samo načrtovanje projektov, nenazadnje pa tudi nadgrajevali kompetence zaposlenih ter z vsem naštetim uresničevali svojo vizijo – biti med 10 najboljšimi ekološkimi podjetji, ki postavljajo trende v industriji plastike. 

Share this article

Similar posts

Leave a comment