Slovenski študentje zmagali v simulaciji športnega arbitražnega sodišča

Študentje prava Univerze v Mariboru so zmagovalci tekmovanja SLAM – Sports Law Arbitration Moot, mednarodnega tekmovanja v simulaciji arbitraže na področju športnega prava. V finalu so bili boljši od Univerze v Beogradu. 

Ljubljana, 25. september 2020 – Ob praznovanju dneva slovenskega športa so študentje Univerze v Mariboru dokazali, da so sestavni del športa tudi osebe, ki izven tekmovališč skrbijo za nemoteno delovanje športa, njegov ustroj in nenazadnje usmeritev. Na simulaciji primera pred arbitražo so v finalu tekmovanja premagali ekipo Univerze v Beogradu in kot prvi slavili zmago v tekmovanju SLAM. 

SLAM ponuja možnost študentom, posebej zainteresiranim za področje športnega prava, da se preizkusijo v realnih situacijah in doživijo postopek odločanja pred arbitražo, ki odloča o najbolj perečih športnih pravnih vprašanjih. »Tekmovanje je izredno dobro zastavljeno, saj je izpostavljena športna tematika, ki je do določene mere zanemarjena s strani pravne teorije. Študentom približa delovanje velikih institucij, kot je denimo UEFA. Obenem nam omogoči aplikacijo teorije v praksi. Omogočeno nam je bilo zagovarjanje naših stališč pred eminentnimi imeni svetovne športno-pravne prakse. Z intenzivno pripravo in s skrbnim pregledovanjem arbitražne in UEFA prakse smo uspeli prepričati arbitre s svojimi argumenti,« so po zmagi o izkušnji povedali mariborski študentje. 

Mednarodno tekmovanje pod slovenskim okriljem

Ideja za tovrstno mednarodno tekmovanje, namenjeno študentom, ki s tem pridobijo praktična znanja, prihaja iz slovenskega Zavoda za športno pravo Sport Lex. V tekmovanju je letos sodelovalo osem ekip iz petih držav. Ekipe univerz iz Maribora, Ljubljane, Beograda in Messine so se uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice in se med seboj pomerile v polfinalu, nato pa je finale odločal o končnem zmagovalcu. Kljub temu, da prvotni načrt organizacije tekmovanja za najboljše štiri v živo v Ljubljani ni uspel, so v Zavodu za športno pravo zadovoljni z realizacijo prve sezone projekta. 

»Cilj je približati športno pravo mladim, spodbujati njihovo kreativnost, razmišljanje in ponuditi priložnost za prakso pred resničnimi arbitri oziroma strokovnjaki, ki se vsakodnevno srečujejo in rešujejo primere s področja športnega prava. Obenem želimo dvigovati zavedanje o pomenu športnega prava tako v Sloveniji kot drugod. Prav je, da tudi na pravnem področju, ki pritiče vsakemu športniku in športni panogi, ne zaostajamo za izjemnimi uspehi slovenskih športnikov na tekmovanjih. Verjamemo, da bo SLAM tudi prihodnje leto pritegnil veliko mednarodne pozornosti in študentov iz različnih držav,« izpostavlja Blaž Tomažin Bolcar, odvetnik specialist za športno pravo in predstavnik Zavoda Sport Lex.  

Similar posts

Leave a comment