6 namigov, kako se pripraviti za pot na dopust

Vsako leto se nešteto turistov iz vse Evrope z avtomobilom odpravi na dolgo pot do najbolj priljubljenih počitniških krajev. Lani se je po cestah v tujino odpravilo 42 % Evropejcev, od katerih jih je 65 % potovalo z avtomobilom ali drugim motornim vozilom. Potovanje poleti pa spremljajo tudi marsikateri izzivi – raziskave kažejo, da se skoraj tretjina okvar in tehničnih težav z vozilom (32 %) zgodi na poti do ciljnega kraja počitnikovanja.

Bodite spočiti. To velja tako za voznika kot tudi za sopotnike. Zavedati se morate, da je dolga
vožnja fizično naporna, še zlasti, če ceste ne poznate ali pa naletite na zgoščen promet. Voznik mora biti za volanom vedno spočit in zavedno spremljati dogajanja v svoji okolici. K manj stresnemu vzdušju v avtomobilu pa seveda pripomorejo tudi spočiti sopotniki. Če je le mogoče, se na cesto odpravite še pred prometno konico in se izognite prometnim zastojem ter vročini.

Raziščite pot. Navigacijske naprave so vedno dobrodošel pripomoček, vendar vam svetujemo, da že vnaprej načrtujete in raziščete pot. Oglejte si, po katerih cestah se boste peljali, okvirno si razdelite čas vožnje in v grobem predvidite postanke, saj bo s tem vožnja veliko manj stresna.

Ne preobremenite vozila: Pomembno je, da svojega avtomobila ne obremenite preveč, saj preveila
teža slabo vpliva na vozne lastnosti vozila, zato dvakrat premislite, kaj boste vzeli s sabo Prtljage ne nalagajte višje od višine zadnjih sedežev, saj si s tem bistveno zmanjšate vidno polje, pa tudi povečate nevarnost, da v primeru sunkovitega zaviranja zadaj naloženi predmeti zletijo naprej. Kadar je prtljažni prostor polno naložen, ne nameščajte prtljage v vozilo med potnike, raje uporabite strešni prtljažnik ali prikolico.

Varna namestitev bivalne ali prtljažne prikolice: Če z vašim vozilom vlečete prikolico, dvakrat preverite luči, zavore, pnevmatike, kavlje in varnostne vrvi ter se prepričajte, da je vse varno nameščeno.

Razlike v prometnih predpisih: V različnih državah veljajo različne hitrostne omejitve, ponekod pa tudi nenapisana pravila, ki jih je vsekakor dobro poznati. Aplikacija Goodyear Road Safety App je pravi naslov za podrobne informacije o posameznih državah!

Predrtje pnevmatike: Upoštevajte, da med potjo lahko pride tudi do predrtja pnevmatike. Že pred odhodom na pot preverite, katera možnost je za vaše vozilo primernejša, rezervna pnevmatika ali pribor za popravilo. Vselej imejte pri roki tudi številko za pomoč na cesti. Kar nekaj nevšečnosti v tej situaciji vam lahko prihranijo Goodyearove pnevmatike s tehnologijo RunOnFlat, s katero lahko prevozite razdaljo do 80 kilometrov s predrto pnevmatiko (da lahko pripeljete do delavnice, kjer vam jo zamenjajo).

Če boste skrbni, pozorni in se boste ustrezno pripravili, bo vožnja po evropskih cestah prijetno doživetje in odličen način, da pridete do svoje priljubljene poletne destinacije.

Deli na socialnih omrežjih

Anja Petrovčič

Izvršna direktorica, specialistka internega komuniciranja in družbene odgovornosti

Podobne objave

Oddaj komentar