Bo opustitev kajenja tudi vaša novoletna zaobljuba?

Kajenje je ena izmed bolj škodljivih in trdovratnih razvad. Skoraj zagotovo ni kadilca, ki ni vsaj enkrat v življenju pokadil svoje »zadnje« cigarete, potem pa zašel na stara pota. Začetek novega leta je v očeh mnogih odlična priložnost za spremembe, zato ne preseneča, da se opustitev kajenja znajde na seznamu novoletnih zaobljub mnogih kadilcev. Če se je lani znašla tudi na vašem seznamu in je tam še vedno, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako se spopasti s to grdo razvado in jo premagati še pred koncem leta!

Spremljajte svoj napredek s pomočjo spletnih aplikacij
V spletnih trgovinah so na voljo številne plačljive in brezplačne aplikacije, s pomočjo katerih se lahko za zmeraj poslovite od cigaret. Z njimi lahko na zabaven način spremljate svoj napredek. Pokazale vam bodo na primer, koliko denarja ste prihranili, kakšne zdravstvene koristi imate zaradi opustitve kajenja, ponujale pa vam bodo tudi nasvete in pomoč pri izzivih, s katerimi se boste srečali na poti do življenja brez cigaret. Predlagamo vam, da preizkusite vsaj tiste brezplačne in ugotovite, katera vam najbolj ustreza.

Vmesna postaja na poti do cilja – elektronska cigareta
Mnogi kadilci se odločijo za odvajanje od kajenja s pomočjo elektronskih cigaret. Ta pristop je lahko uspešen, saj e-cigareti kadilcu še vedno zagotavljajo ritual, ki je pomemben psihološki vidik pri opuščanju kajenja. Po prepričanju Angleške agencije za javno zdravje so e-cigareti kar za 95 odstotkov manj škodljivi od klasičnih, saj med drugim ne vsebujejo tobaka ter z njim povezanih katrana in ogljikovega monoksida, ki veljata za najbolj škodljiva elementa klasičnih cigaret. Naj opozorimo, da je najboljša opcija še vedno opustitev kajenja, na poti do tja pa lahko e-cigareti – mimogrede, kupite lahko tudi take brez nikotina – predstavljajo manj škodljivo alternativo.

Posvetujete se z zdravnikom
Kadilcem lahko pri opuščanju kajenja svetujejo in pomagajo tudi strokovno usposobljene osebe, kot so zdravniki in lekarniški farmacevti. V Sloveniji imajo kadilci na voljo različne možnosti, kot je na primer nikotinsko nadomestno zdravljenje v obliki obližev, žvečilnih gumijev, nosnih pršilk in inhalatorjev. Vaš osebni zdravnik vam lahko predpiše katero od dveh zdravil, dostopnih na slovenskem trgu, odločite pa se lahko tudi za skupinske oblike dela v okviru zdravstveno-vzgojnih delavnic zdravstvenih domov. Za pomoč pri opuščanju kajenja lahko pokličete tudi na brezplačno telefonsko številko 080 22 77.

Do želenega rezultata z delom na sebi
Nekateri kadilci se pri odvajanju od kajenja poslužujejo tudi bolj nekonvencionalnih pristopov, kot so hipnoza, akupunktura in meditacija. Osnovna korist večine teh pristopov je, da ljudem dajo moč za spremembo. Kadilci namreč spoznajo, da imajo nadzor nad svojim telesom, s pomočjo tega spoznanja pa se lahko uspešneje spoprimejo tudi z opuščanjem kajenja.

Ne glede na to, kateri pristop ali kombinacijo pristopov boste izbrali, je odločitev, da opustite kajenje, ena najboljših v vašem življenju. Kar pogumno!

Share this article

Similar posts

Leave a comment