Britanski poslanci: e-cigarete so za okoli 95 % manj škodljive od običajnih

Britanski parlament se je na podlagi različnih mnenj britanskih in tujih institucij odločil, da bo opravil svojo preiskavo dejstev o e-cigaretah, predvsem o tveganjih za zdravje in njihovem pomenu za odvajanje od kajenja. Odbor britanskega parlamenta za znanost in tehnologijo je tako med januarjem in majem 2018 prejel več kot 100 pisnih prispevkov, organiziral 5 javnih zasedanj in zaslišal 25 prič, pred kratkim pa plenarnemu zasedanju parlamenta predložil končno poročilo o e-cigaretah.

V povzetku zaključkov poročila je odbor zapisal, da e-cigarete predstavljajo priložnost za pospešitev že zdaj prisotnega trenda zmanjševanja kajenja, enega največjih povzročiteljev prezgodnjih smrti v Veliki Britaniji. Poročilo navaja, da so e-cigarete za okoli 95 % manj škodljive od običajnih cigaret, med drugim ne vsebujejo katrana in ogljikovega monoksida, ki sicer veljata za najbolj nevarni sestavini cigaret. Po mnenju odbora pa je zaradi majhne količine dima oz. pare težko ugotoviti škodljivost pasivnega kajenja e-cigaret.

Kadilce je potrebno spodbujati k opustitvi kajenja ali vsaj prehodu na e-cigarete
Kljub temu pa obstajajo negotovosti, predvsem v zvezi s posledicami na zdravje na dolgi rok, saj so e-cigarete na trgu prekratko obdobje. Odbor v poročilu vseeno navaja, da je pri presoji tveganj e-cigaret potrebno upoštevati tudi tveganja njihove neuvedbe, sploh, če ta predstavlja alternativo mnogo bolj škodljivemu kajenju običajnih cigaret. Po mnenju odbora je obstoječe kadilce v vsakem primeru potrebno spodbujati k opustitvi kajenja, če to ni mogoče, pa je na mestu spodbujanje njihovega prehoda na e-cigarete.

Odbor je v svojem poročilu še sklenil, da bi morala zakonodajna ureditev tobačnega trga upoštevati različno stopnjo tveganja za zdravje, ki ga različni tobačni izdelki prinašajo, vključno pri omejitvah oglaševanja in obdavčenju. Zakonodaja bi tako morala zasledovati cilj, ki ga želi doseči družba: manj kajenja ter spodbujanje uporabe in sprejemljivosti e-cigaret oziroma novih tobačnih produktov, če to pomeni manj škodljivih učinkov za zdravje ljudi.

 

Celotno poročilo je na voljo na spletnih straneh britanskega parlamenta:
https://publications.parliament.uk/pa/cm201719/cmselect/cmsctech/505/50502.htm

Similar posts

Leave a comment