Veste, kako premagati začetniške težave pri teku?

V spomladanskih dneh se marsikdo odloči, da bo pričel z nabiranjem tekaških kilometrov in se tudi sam vpisal med številne tekače, ki ob sončnih dneh preplavijo naše ulice ter sprehajalne poti. Ob tem pa se večina začetnikov prej ali slej sooči tudi s prvimi težavami. Da vas te ne bi odvrnile od nadaljnjega nabiranja kilometrov, smo zbrali najpogostejše in povprašali osebnega trenerja Blaža Strožerja, kako se z njimi uspešno spopasti.

 

  • Slaba koordinacija in oslabele mišice

V začetku tekaške sezone sta najpogostejša problema slaba koordinacija in oslabele mišice po zimski sezoni. To se odraža predvsem v slabši tehniki, nemalokrat pa tudi v manjših poškodbah, ki se pojavijo zaradi preobremenitve.

Nasvet trenerja: Slabše pripravljeni začnite počasi. Na treningih kombinirajte počasen tek in hojo ter hojo v klanec, za hitrejši napredek pa dodajte še vaje za moč.

  • Pomanjkanje kondicije

Daljše obdobje brez rekreacije se nam hitro pozna pri pomakanju kondicije. Spomladi se tako zadihamo že med hojo po stopnicah, na prvih tekaških treningih pa nas lahko zaustavi že manjša vzpetina, ki nekaterim celo odvzame voljo do teka.

Nasvet trenerja: Na izboljšanje splošne kondicije vpliva vsaka povečana aktivnost, ki se jo izvaja vsaj trikrat tedensko. Napredek pri kondicijski dejavnosti pa je v prvi vrsti odvisen od same aktivnosti, količine in intenzivnosti treningov. Prvo vidnejšo spremembo v funkcionalnih sposobnostih lahko ob rednih treningih pričakujete po šestih do osmih tednih.

  • Pomanjkanje motivacije

Ključna sestavina uspešnih treningov je motivacija za tek, ki se od posameznika do posameznika precej razlikuje. Povsem normalno pa je, da nam včasih motivacija pade. V nekaterih primerih je to posledica osebnih težav, prevelike količine treningov (pretreniranost) ali poškodb.

Nasvet trenerja: Včasih v takih trenutkih pomaga, da se malce potrudimo in stisnemo zobe, dokler ne pridemo nazaj v pravi ritem. Spet drugič pa je najboljše, da si vzamemo nekaj prostih dni in počivamo. Vsekakor pa toplo priporočam, da tečemo s prijateljem ali v skupini, ki nas spodbuja pri treningih.

  • Prevelika motivacija

Čeprav se sliši čudno, je lahko velik problem tudi prevelika motivacija. Ta se namreč odraža v predolgih in prehitrih tekaških treningih, s tem pa narašča tudi tveganje za poškodbe. Pogosto pa nas takšni treningi s časom tudi odvrnejo od nadaljnje vadbe.

Nasvet trenerja: Postavite si realne cilje in predvsem realen čas, v katerem jih želite doseči.  Treninge stopnjujte počasi, saj boste na ta način najbolj pripomogli k izboljšanju kondiciji, pozitivno pa boste vplivali tudi na vašo dolgoročno motivacijo.

  • Občutek prepočasnega napredovanja

Kljub rednim treningom se pri tekačih pogosto pojavi občutek prepočasnega napredovanja. Lahko se vam celo zgodi, da bo prijateljica, s katero skupaj tečeta, napredovala hitreje kot vi. Razlog za to tiči v tem, da so nekateri bolj dovzetni za trening kot drugi, zato se tudi spremembe pri nekaterih pokažejo prej, pri drugih pa malo kasneje.

Nasvet trenerja: Če vas doleti občutek prepočasnega napredovanja, nikakor ne obupajte. Najboljše je, da sledite začrtanemu planu, če pa kljub rednim treningom ne bo napredka, je morda potrebno načrt treningov zamenjati ali pa nadgraditi. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč tudi posvet z usposobljenim trenerjem.

Share this article

Anja Petrovčič

Izvršna direktorica

Similar posts

Leave a comment