Kaj umetna inteligenca pomeni za odnose z javnostmi?

Umetna inteligenca ima vedno večji pomen tako v tehnološkem kot tudi v poslovnem svetu, izjema pa ni niti področje odnosov z javnostmi. Ob vedno večji zmogljivosti tehnologije in njeni vse lažji dostopnosti pri poslovanju se zato pogosto porodi vprašanje, kako bo umetna inteligenca vplivala na stroko odnosov z javnostmi in ali lahko v prihodnosti morda celo v celoti nadomesti poklic strateških komunikatorjev.

Umetna inteligenca je sposobnost računalnikov, da delujejo inteligentno in deloma posnemajo sposobnosti človeškega uma, kot sta na primer učenje ali reševanje različnih problemov. Ker v digitalni dobi s pomočjo tehnologije ustvarjamo ogromne količine podatkov, to pa počnemo hitreje, kot smo jih sposobni preučevati oziroma iz njih izluščiti znanje, nam lahko pri tem pomaga umetna inteligenca. Dandanes zato tovrstna tehnologija že spreminja mnoge poslovne panoge, saj jo med drugim najdemo v računalnikih, avtomobilih, domovih in v zdravstvu, analitiki pa napovedujejo, da bo trg v prihodnosti eksponentno rastel.

Nove tehnologije imajo velik vpliv tudi na funkcijo odnosov z javnostmi, vendar pa komunikatorjem za svoje službe ni potrebno skrbeti. Drži sicer, da bo umetna inteligenca avtomatizirala nekatera preprostejša vsakdanja opravila, kot so priprava seznamov medijev oziroma novinarjev in najrazličnejših poročil, pisanje standardiziranih sporočil ter zbiranje in analiza množice podatkov, vendar pa to ne pomeni, da bomo ljudje zato postali odveč. Ravno nasprotno, tehnologija bo stroki omogočila nadaljnji razvoj, komunikatorjem pa dovolila, da se osredotočimo na delo, ki zares prinaša dodano vrednost. To pomeni, da bodo v našem poklicu vedno bolj pomembne »mehkejše« veščine, med katere spadajo vzpostavljanje in grajenje odnosov ter zaupanja, razvijanje kreativnih strategij in pripovedovanje zgodb. Katera pa so področja, kjer nam na pomoč lahko priskoči umetna inteligenca?

Nič več predvidevanja

Pri načrtovanju komunikacijske strategije je potrebno določiti številne podrobnosti, ki pa lahko v veliki meri vplivajo na uspešnost izvedenih aktivnosti. Tako je med drugim potrebno izbrati najbolj primeren čas za začetek kampanje, dobro tematiko in sporočila ter komunikacijske kanale. Slednje sicer lahko temelji na pridobljenemu znanju oziroma vnaprej določenih dejstvih, vendar pa žal pogosto kljub temu ostane stvar predvidevanja. Zato je to področje kot nalašč primerno za uporabo različnih orodij, ki s pomočjo umetne inteligence prečešejo ogromne količine preteklih primerov in s pomočjo pridobljenih informacij odkrijejo najboljše dejavnike, ki bodo pripomogli k uspehu strategije.

Boljše poznavanje javnosti

Praktiki odnosov z javnostmi pri svojem delu zbiramo ogromne količine podatkov, pa naj bo to s pomočjo javnomnenjskih raziskav, prometa na spletnih straneh in družbenih omrežjih ali pa kakršnih koli drugih interakcij. Prav umetna inteligenca nam lahko omogoči, da nabrano maso podatkov v kratkem času dodobra analiziramo in iz nje pridobimo nove vpoglede v navade in obnašanje ciljnih javnosti. Tako lahko lažje ustvarimo persone, jim prilagodimo aktivnosti in vsebine ter bolj učinkovito komuniciramo.

Določanje pravih vplivnežev

Vplivnostni marketing v zadnjih letih postaja vedno bolj pomembno orodje za komuniciranje s ciljnimi javnostmi, izrazito pa se spreminja tudi struktura vplivnežev, ki jih organizacije uporabljajo v kampanjah. Tako nekatera podjetja danes namesto sodelovanja s peščico večjih vplivnežev gradijo ogromne mreže mikro in nano vplivnežev, to pa vodi v vedno težjo izbiro tovrstnih posameznikov. Tudi tukaj ima umetna inteligenca ogromen potencial, saj lahko hitro analizira vse informacije javnega značaja. Še nikoli ni bilo lažje ugotoviti, kaj kdo sporoča in kje to počne. Tako lahko hitro spoznamo resnično stopnjo vpliva, ki jo ima posameznik v izbrani ciljni skupini oziroma na izbranih kanalih in brez težav izberemo najprimernejšega vplivneža.

Pomoč v krizi

Nenazadnje pa lahko umetna inteligenca ogromno prispeva tudi v krizi in pomaga preprečiti morebiten padec ugleda. Dobro ime še nikoli ni bilo tako ranljivo, kot je v današnji dobi vsesplošne povezljivosti in stalne prisotnosti. Odlična rešitev pa je lahko umetna inteligenca, ki spremlja spletne pogovore (»social listening«) in nas v trenutku obvesti o kakršnem koli novem dogajanju. Tako lahko analiziramo na stotine različnih dejavnikov, predvidimo grožnje, ki se kažejo na obzorju, in pravočasno oblikujemo naš odziv.

Ne ostanite zadaj!

Jasno je, da umetna inteligenca komunikatorjev ne bo nadomestila, temveč nam bo v veliki meri olajšala delo. Ključno pa je, da nove tehnologije sprejmemo in se o njih vsaj ustrezno podučimo oziroma jih aktivno uporabljamo. Ignorirati moč umetne inteligence bi lahko namreč prineslo veliko škodo za razvoj naše stroke.

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment