Kako pogosto pozabljamo na »kibernetsko higieno?«

Čeprav sta od splošne popularizacije interneta minili že skoraj dve desetletji, gre še vedno za relativno novo okolje. Če smo še nedolgo tega splet uporabljali zgolj za pridobivanje informacij in medsebojno komunikacijo, danes postaja internet predvsem nepogrešljiv temelj sodobne družbe in orodje, brez katerega bi se ustavil marsikateri proces. Velika večina zaposlenih se je že srečala s terminom »varnost pri delu«, opravljen tečaj pa je pogosto pogoj ob zaposlitvi na delovno mesto. Kaj pa »varnost na spletu«?

Zaključuje se mesec kibernetske varnosti in letos smo posebno pozornost posvetili spremembi vedenja na spletu in načinom, kako prepoznati grožnje, ki nam pretijo na vsakem spletnem koraku. Poleg klasičnih finančnih prevar, kjer lažne spletne strani ponujajo nerazumno nizke cene, in nigerijskih princev, ki želijo dediščino prenesti na naš račun, nam na spletu pretijo tudi druge nevarnosti, kot so čustvene manipulacije in spolno nadlegovanje. Za profilno sliko na družbenih omrežjih, kjer se zgodi največ osebnih napadov, se lahko skriva kdorkoli. Spletna stran varninainternetu.si izpostavlja podatek, da se je število primerov izsiljevanja v enem letu povečalo za 400 %, najvišja prijavljena škoda v ljubezenski prevari pa je znašala kar neverjetnih 62.000 €.

Bodimo iskreni

Odprte in nezaščitene brezžične povezave, s katerimi dostopamo do svojih spletnih profilov, brezbrižno nalaganje aplikacij in strinjanje z vsemi pogoji uporabe, neizmerna naivnost pri spletnem nakupovanju … Velika večina nas je krivih vsaj za enega od teh ali sorodnih spletnih grehov. Če smo iskreni sami do sebe, lahko hitro ugotovimo, da se le delno zavedamo vseh groženj, ki nam pretijo v digitalnem svetu. Večina nas ne poskrbi dovolj za lastno varnost, ko se podajamo na splet.

Grožnje ne pretijo samo posameznikom

Nevarnostim pa niso izpostavljeni le posamezniki, temveč tudi podjetja, kjer lahko spletne prevare in napadi povzročijo zelo veliko finančno in poslovno škodo. V preteklih mesecih je močno odmeval primer ene od slovenskih lekarniških verig, kjer so storilci zahtevali izjemno velike vsote za ponovno vzpostavitev sistema, obenem pa je zaradi okrnjenega delovanja podjetje utrpelo tudi nezanemarljiv izpad prometa.

Za boljšo varnost na spletu lahko najbolje poskrbimo sami. Da boste lažje naredili prve korake za izboljšanje kibernetske varnosti, vam ponujamo pet osnovnih nasvetov.

Pet nasvetov za boljšo spletno varnost

1. Ne nasedajte neverjetno ugodnim ponudbam.
Drži, da lahko s spletnim nakupovanjem prihranimo nekaj denarja, a kljub temu moramo pri izjemno nizkih cenah izdelkov vklopiti razum in se vprašati, zakaj nek trgovec prodaja vse izdelke po tako nizkih cenah?

2. Ne zaupajte neznancem, ki se vam odprejo na družbenih omrežjih.
Čeprav so ta namenjena predvsem povezovanju ljudi, moramo tudi na spletu postopati podobno kot v realnem življenju in se do neznancev vesti z zdravo mero zadržanosti.

3. Varnostne kopije.
Njihovega pomena se najbolj zavemo takrat, ko jih potrebujemo, a si jih nismo predčasno zagotovili in s tem izgubili pomembne dokumente. Izdelava varnostne kopije vzame le nekaj trenutkov, nastale škode zaradi njene odsotnosti pa povečini sploh ni mogoče povrniti.

4. Redno posodabljate programsko opremo.
To nam zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti, saj razvijalci neprestano odpravljajo »razpoke« v programih, ki jih vsiljivci lahko izkoristijo za vdor v sistem naših napravah.

5. Pogosta menjava gesel velja za temelj spletne varnosti.
Če uporabljamo eno in isto geslo na vseh mestih, sploh v daljšem časovnem obdobju, se pojavi velika verjetnost, da smo ga uporabili tudi tam, kjer zaradi slabih posodobitev sedaj ni več varno. V primeru, da ga vsiljivci odkrijejo, z njim pridobijo dostop do vseh naših računov in podatkov.

Share this article

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment