Korporativno uredništvo: nov pristop v predstavitvi organizacije

Kar 93 % svetovnih novinarjev redno išče informacije v spletnih korporativnih uredništvih, 29 % slednjih pa to počne čisto vsak dan, je pokazala raziskava, ki jo je januarja 2019 izvedla organizacija TEKGROUP.

Še nedolgo tega smo novice prejemali izključno iz časopisov, radia ali televizije, pri tem pa so bili uredniki tisti, ki so odločali, na kakšen način in katere informacije nam bodo posredovali. Z napredkom sodobne tehnologije pa nam je sedaj v vsakem trenutku na voljo mnoštvo raznovrstnih kanalov, ki nam v različnih oblikah ponujajo skorajda neskončen nabor vsebin. Zaradi tega pogosto naletimo na nasprotujoče si trditve, kar lahko vzbuja dvom v kredibilnost virov. Posledično se dandanes vse večji del zainteresirane javnosti, med katerimi najdemo tudi veliko število novinarjev, obrača neposredno na izvor informacij. Slednje potrjujejo tudi rezultati raziskave, ki jo je v letu 2019 med novinarji po vsem svetu opravila organizacija TEKGROUP. V njej je kar 93 % vprašanih navedlo, da redno iščejo informacije v spletnih korporativnih uredništvih, od tega jih 29 % to počne čisto vsak dan.

V tujini v porastu trend korporativnih uredništev

Informacijsko naprednejša podjetja, multinacionalke, nevladne organizacije ali državni organi (v nadaljevanju: organizacije) so prepoznale problem preobilice informacij, ki nas nenehno obkrožajo, zato zadnje čase v tujini opažamo nov trend – vzpostavljanje spletnih korporativnih uredništev. Ta so vzpostavljena v obliki spletnega portala, na katerem so zbrane vse novice in informacije, povezane z organizacijo. Ključna vloga takega uredništva je skrb za posredovanje točnih informacij o organizaciji in s tem predstavitev organizacije kot transparentnega, dostopnega, predvsem pa kompetentnega partnerja.

Lahkotnost vsebine in novinarski pristop k predstavitvi

Vsebina na teh portalih ni več samo zbirka preteklih suhoparnih novic in dolgočasnih letnih poročil, ampak spominja na življenjsko-stilne novice, predstavljene na zanimiv in lahkoten način. Dober referenčni primer je Microsoftov portal. Čeprav so tam objavljene samo novice, povezane s tem tehnološkim gigantom, so zaradi svežega pristopa zanimive tudi širši javnosti in tako bolj vabljive za vse novinarje na njihovem lovu za nove vsebine. K vse večji priljubljenosti spletnih korporativnih uredništev med novinarji pripomore tudi dejstvo, da so objavljene novice tako rekoč pripravljene za »nadaljnjo uporabo« in opremljene z estetskimi fotografijami ali videoposnetki.

Gre za nevsiljive multimedijske vsebine v najširšem pomenu, daleč od generičnih oglasnih sporočil ali monotonih sporočil za javnost.

V zadnjem času pa se je zgodil še en pomemben premik – če so bile tovrstne strani do nedavnega namenjene zgolj novinarjem, poslovnim partnerjem in potencialnim vlagateljem, postajajo vse bolj zanimive tudi splošni javnosti, ki jo zanima tematika, povezana z določeno organizacijo. Zelo pomembno je, da za korporativno uredništvo skrbi centralna ekipa, ki z uporabo novinarske miselnosti in visokih uredniških standardov na portalu sporoča strateško vsebino. Ta je tako bolj podobna objektivnemu novinarskemu poročanju kot žargonov polnemu korporativnemu komuniciranju.

Kontaktne osebe predstavite tudi s fotografijo in relevantnimi referencami

Pomembno je, da v sklopu korporativnega uredništva celostno navedemo vse kontakte, ki so relevantni za javnost. Pogosto so kontaktni podatki opremljeni tudi s fotografijo, krajšim življenjepisom in referencami kontaktne osebe, saj organizacija s tem pokaže svojo transparentnost in dostopnost, kar polaga temelje za kompetenten odnos, osnovan na medsebojnem zaupanju. Skorajda prepovedani so spletni obrazci za pošiljanje vprašanj, saj so jih zamenjali elektronski naslovi in telefonske številke resničnih oseb z imenom in priimkom, ki v organizaciji skrbijo za določena področja.

V današnjem času se številne organizacije ukvarjajo z vprašanjem, kako zainteresirani javnosti sporočiti pravo in resnično korporativno zgodbo in pri tem ne dopustiti, da to vlogo prevzame splošno mnenje okolice. Če upoštevamo še, da moramo pri tem ubrati moderen pristop z usklajenim in transparentnim načinom predstavitve, se zdi, da je odgovor na dlani: vzpostavitev korporativnega uredništva.

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment