Podkasti – vse priljubljenejši kanal za nagovarjanje občinstva

Podkasti so še posebej v zadnjem desetletju doživeli pravi razcvet. Njihova priljubljenost se vztrajno vzpenja tudi pri nas, spremlja jih namreč že slaba tretjina prebivalcev Slovenije. Med poslušalci izstopajo predvsem mlajši, bolj izobraženi in premožni. Kaj zlata doba podkastov pomeni za organizacije in kako slednje lahko podkaste uporabijo za širjenje svojega sporočila?

Vzpon podkastov sovpada s splošnim porastom uporabe digitalnih medijev, še posebej na mobilnih napravah. K naraščanju priljubljenosti tega medija pa med drugim prispeva široka izbira podkastov, ki se dotikajo najrazličnejših področij življenja – od aktualnih dogodkov, umetnosti in politike do športa, zdravja, življenjskega sloga, tehnologije, posla, popularne kulture in drugih tem.

Kako se je vse začelo?

Eden ključnih zgodovinskih trenutkov, ki je pomembno vplival na nastanek podkastov, se je zgodil leta 2001, ko je Apple predstavil svoj prvi prenosni predvajalnik glasbe – iPod. Za leto rojstva podkasta pa velja leto 2004. Takrat sta namreč nekdanji napovedovalec na MTV-ju Adam Curry in razvijalec programske opreme Dave Winer po več letih dela našla način za prenos spletnih radijskih oddaj neposredno na Applovo revolucionarno napravo, s čimer sta omogočila njihovo poslušanje na poti. Angleški izraz »podcasting« je tako tvorjenka besed »iPod« in »broadcasting«, skoval pa jo je britanski tehnološki novinar Ben Hammersley, ki jo je leta 2004 prvič uporabil v svojem članku za časopis The Guardian.

Spremljevalci naših vsakodnevnih navad

»Svoboda, dana poslušalcu, da lahko izbere, kdaj in kje bo poslušal svoj najljubši program, se je izkazala za izjemno priljubljeno,« je že tedaj zapisal Hammersley. Tudi danes velja, da se poslušalci glede na lastna zanimanja odločamo za spremljanje želenih podkastov – na kraju in ob času po svoji izbiri, posledično pa so podkasti v primerjavi z marsikaterim drugim medijem deležni precej daljše pozornosti. Poslušamo jih iz različnih vzgibov: od želje po učenju oz. širjenju obzorij, zabavi, spremljanju aktualnih novic in dogodkov do želje prisluhniti pogovorom z zanimivimi posamezniki ali pa poslušati zvočne drame in fikcijske zgodbe. Podkasti so postali spremljevalci vsakodnevnih človeških navad, kot so npr. vožnja, rekreacija in hišna opravila.

Priložnost za povezovanje z občinstvom

Za razliko od tradicionalnih metod produkcije vsebin, kot so televizijske in radijske oddaje, podkasti za ustvarjalce predstavljajo razmeroma dostopen način za povezovanje z občinstvom. Dolžina epizode ni časovno omejena, tako poznamo vse od nekajminutnih do večurnih podkastov. Fleksibilnost medija in njegov zvočni format ustvarjalcu omogočata poglobljeno pripovedovanje zgodb, pristnejši stik s poslušalci ter vzpostavitev intimnejšega prostora za predajanje vsebin. S konsistentnim in rednim objavljanjem epizod je možno zgraditi skupnost visoko vpletenih in zvestih poslušalcev.

Podkast kot del komunikacijskega spleta organizacije?

Potencial podkastov prepoznava tudi vse več organizacij in podjetij, ki ustvarijo lastne podkaste in jih vključijo v svojo komunikacijsko strategijo kot dodaten komunikacijski kanal z namenom krepitve pozitivne podobe organizacije, grajenja dolgoročnih odnosov z deležniki (bodisi internimi bodisi eksternimi), povezovanja med znamko in občinstvom ter ustvarjanja skupnosti in čustvenih vezi skozi podajanje privlačnih vsebin. Če je bil podkast sprva le zvočni medij, pa jih danes nekateri posamezniki in podjetja izdajajo tudi v video obliki, kar jim omogoča deljenje na YouTube kanalu in drugih družbenih omrežjih, s tem pa doseganje širšega občinstva ter potencialno več pozornosti, odzivov in podpore.

Pa vi – ste že razmišljali o vključitvi podkasta v komunikacijski splet vaše organizacije? Ali pa morda podkast že predstavlja enega izmed kanalov, s katerim komunicirate z vašimi strankami ali pa zaposlenimi?

 

Viri: https://www.mediana.si/podkaste-spremlja-ze-skoraj-tretjina-populacije/

http://www.edisonresearch.com/wp-content/uploads/2022/03/Infinite-Dial-2022-Webinar-revised.pdf

https://www.statista.com/chart/10713/podcast-listeners-in-the-united-states/

https://medium.com/paradeim/a-brief-history-of-podcasting-2e73cfbca7d0

https://www.theguardian.com/media/2004/feb/12/broadcasting.digitalmedia

https://riverside.fm/blog/what-is-a-podcast#anchor1

https://riverside.fm/blog/podcasts#anchor1

https://www.voices.com/blog/history-of-podcasts/

https://www.marketingmagazin.si/aktualno/s-podkastom-do-pristnega-stika-z-obcinstvom

https://www.marketingmagazin.si/aktualno/kako-pripraviti-ucinkovit-oglas-za-podkast

https://nbn-resolving.org/urn:nbn:de:0168-ssoar-75426-2

https://doi.org/10.3145/epi.2022.sep.23

Share this article

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment