Bonton na družbenih omrežjih

Družbena omrežja so že vrsto let eden glavnih kanalov za vsakdanje komuniciranje, v preteklem letu pa so jih posvojili tudi tisti, ki so se jim pred obdobjem #ostanidoma izogibali. Ker njihova uporaba iz leta v leto narašča, velja razmisliti o določenih splošnih smernicah za digitalno komuniciranje. Tako kot družbeni bonton narekuje, kako se vedemo v fizičnem svetu, nam namreč tudi spoštovanje pravil ob uporabi priljubljene družbene platforme lahko pomaga ohraniti naš spletni ugled.

Med brskanjem po najljubšem družbenem omrežju lahko kaj hitro naletimo na nadležne objave, neprijetne komentarje in neprimerno vsebino. Toda preden se odločimo za deaktiviranje računa, lahko najprej sami poskusimo izboljšati spletno okolje tako, da postanemo odgovoren uporabnik in se naučimo bontona družbenih omrežij, ki bi ga morala ponotranjiti tako podjetja kot tudi zasebniki.

Sedem pravil »lepega« vedenja

1. Spoštujte raznolikost mnenj
Sprejmite dejstvo, da nimajo vsi enakega mnenja kot vi in to upoštevajte vselej, ko komentirate, objavljate ali delite vsebine na družbenih omrežjih. Ne pozabite na spoštljivo komuniciranje in poskrbite, da bodo vaše izjave temeljile na trdnih dejstvih. Izogibajte se osebnim napadom in grožnjam, ki pogosto ne ostanejo nekaznovane. Kot podjetje ali skrbnik družbenih omrežij blagovne znamke se ne poglabljajte v zadeve, ki niso del vašega posla, skrbite, da zaščitite ugled svoje blagovne znamke in ohranite zaupanje strank.

2. Ne sejte sovraštva
Družbena omrežja niso prostor za sproščanje jeze, zlivanje gneva in širjenje negativnosti, pač pa platforma za spodbujanje smiselne razprave in primernega komuniciranja. Tudi za podjetja velja, da s konkurenco »tekmujete« korektno, saj blatenje druge blagovne znamke porazno vpliva na vaš ugled. Če ste negativne propagande deležni vi (kot posameznik ali podjetje), si vzemite čas za razmislek in oblikovanje profesionalnega odziva – nikoli se ne odzivajte pod vplivom navala čustev.

3. Bodite taktni pri označevanju fotografij
Vsi si želimo, da se naša zasebnost spoštuje, zato je objavljanje in označevanje nelaskavih fotografij drugih ljudi neprimerno. Preden osebo označite, jo vprašajte za dovoljenje, saj nikoli ne veste, kako lahko ogrozite njeno osebno in poslovno podobo. Če ste podjetnik, delite profesionalne vsebine, ki so povezane z vašo dejavnostjo.

4. Upoštevajte svojo ciljno skupino in sledilce
Deljenje in objavljanje vsebin je odvisno tudi od tega, koga imate med svojimi sledilci. Zasebni uporabniki lahko v svojem računu prilagodite nastavitve zasebnosti in tako nadzirate, kaj lahko posamezniki (sodelavci, nadrejeni …) vidijo. Razmislite tudi, ali je primerno, da vaše stranke, nadrejeni ali partnerji postanejo vaši omrežni prijatelji. Podjetja pa se morajo pri upravljanju blagovne znamke še posebej osredotočiti na svoje občinstvo, ki si želi dragocenih, deljivih in izvirnih vsebin. Ne glede na to, ali ste zasebni ali poslovni uporabnik družbenih omrežij, pa se vselej izogibajte žaljivim ali neprimernim vsebinam.

5. Spremljajte frekvenco svojih objav
Na družabnih omrežjih vam ni treba deliti čisto vsega o svojem zasebnem življenju in vsakodnevnih aktivnostih. Blagovnim znamkam in podjetjem se priporoča priprava koledarja relevantnih vsebin, s katerim se izognemo prenasičenosti in nepreglednemu objavljanju. Predvsem pa svojih prijateljev ali sledilcev ne obremenjujte z napadalnim promoviranjem svojih izdelkov in storitev.

6. Ne delite lažnih novic
Naša moralna in družbena odgovornost je, da ne zavajamo drugih s širjenjem lažnih novic. Vedno preverite svoje vire in do prebranega ohranite kritično naravnanost, predvsem pa ne delite nezanesljivih informacij. Z vsako deljeno vsebino je ogrožena vaša integriteta, zato vedno preverite pristnost podatkov, ki jih delite.

7. Upravljajte s svojim ugledom
Preučite svoj profil in ugotovite, kakšno podobo ustvarjate z objavami in fotografijami. Kaj bi si o vas mislil neznanec, ki zaide na vaš profil? Z objavami lahko ustvarite ali pa uničite svojo kariero. Kadroviki in lovci na talente naša ozadja preverjajo tudi na družbenih omrežjih, zato vedno pazite, kaj delite in objavljate. Tudi podjetniki morate biti previdni na ugled vaše organizacije, saj stališča vaših zaposlenih ne smejo negativno vplivati na vaše podjetje. Objave v imenu vaše blagovne znamke morajo strogo slediti politiki objavljanja na različnih družbenih platformah.

Za konec pa: bodite pozitivni, vljudni in navdihujoči!

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment