Kakšna je cena »svobode govora«?

V komunikacijski stroki pogosto slišimo, da si mora podjetje za uspešno delovanje in ugled zastaviti jasne vrednote ter vizijo in jim tudi vestno slediti. Ne glede na situacijo so vrednote in vizija tisti, ki vsaj v teoriji nakazujejo smer odziva organizacije. A kaj se zgodi, ko v vrednote in vizijo posežejo politična situacija na tujem trgu, različna stališča posameznikov, poslovni interesi in seveda – veliko denarja, kar v skrajnem primeru lahko ogrozi stabilnost organizacije?

Zato dobrodošli v športu. In poslu. Lahko omenjeno sploh še ločujemo? Liga NBA je ena največjih, najvplivnejših in najbogatejših športnih organizacij na svetu. Kitajska je najhitreje rastoči trg, kjer se priljubljenost košarke dviga eksponentno, svetovno znani igralci pa kljub prostim poletjem odhajajo na »kitajsko turnejo«, kjer jih pričaka na desettisoče oboževalcev. Tudi posamezni klubi s kitajskimi podjetji sklepajo več desetmilijonske sponzorske dogovore ter zaradi vedno večjega interesa s strani Kitajske in s tem povezanih večjih prilivov sebi in svojim igralcem omogočajo vedno višje plače.

Upam, da sicer zelo kratek in strnjen uvod vsakemu od nas vsaj nekoliko oriše soodvisnost in stanje v odnosu NBA –Kitajska. Prav zato je zanimivo pomisliti, da lahko milijardni posel na prag »uničenja« pripelje en sam tvit. Daryl Morey, generalni direktor moštva Houston Rockets, ki je mimogrede na Kitajskem od časov velikana Yaa Minga najbolj priljubljena NBA ekipa, je v luči protestov v Hong Kongu s svojimi sledilci delil tvit:

Boj za svobodo. Podprite Hongkong.

 S tem je jasno podprl prizadevanja tamkajšnjih protestnikov in se posledično postavil proti stališču kitajske vlade. In medtem ko je slednja pričakovala takojšnjo obsodbo dejanja s strani lige NBA in celo razrešitev Moreya z njegovega položaja, se to ni zgodilo. Adam Silver, komisar in prvo ime lige, je dejal: »Naša organizacija svoje delovanje gradi na spoštovanju vrednot in seveda Moreyja podpiramo v smislu njegove pravice do svobode govora, a njegovo dejanje kljub temu obžalujem.«

Adam Silver, komisar lige NBA

 

Odziv lahko ocenimo kot poizkus ohranjanja dobrega ugleda tako v Združenih državah oziroma »zahodnem svetu« kot tudi na Kitajskem, saj je liga NBA kljub domovanju v ZDA v resnici globalna organizacija, zaradi česar pri svojem komuniciranju ne more in ne sme ignorirati stališč po svetu. A v dani situaciji popolna ohranitev ugleda enostavno ni bila več možna. Silver in liga NBA sta se znašla v navzkrižnem ognju in nobeni strani ni bilo mogoče ugoditi brez popolnega uničenja odnosov z drugo.

Posledica je prekinitev sodelovanja kitajskih podjetij in sponzorjev z NBA moštvi, prekinitev televizijskih prenosov pripravljalnih tekem lige NBA, igranih na Kitajskem, ogrožene pa so tudi številne individualne pogodbe z igralci, katerih osebni sponzorji so kitajski poslovni velikani. Za ilustracijo – Houston Rockets naj bi tvit Daryla Moreya stal med 10 in 25 milijoni ameriških dolarjev. Podjetje NBA China, kitajska podružnica lige NBA, je vredno 4 milijarde ameriških dolarjev, njegova vrednost pa iz leta v leto narašča. Kitajski operater je z novim digitalnim dogovorom, ki bo v naslednjih petih letih vreden 1,5 milijarde dolarjev, postal največji partner lige NBA izven ZDA.

Kobe Bryant in številni ostali zvezdniki vsako poletje obiščejo Kitajsko.

 

Slediti vrednotam ali se podrediti pritisku kapitala?

Politični, medijski, ekonomski pritiski z vseh strani so NBA in Silverja prisilili v dodaten odziv, saj je prvotna izjava vzbudila še več kritik na obeh frontah. Silver se je tokrat odzval veliko bolj celovito in jasno ter dejal: »Neizogibno je, da bodo imeli ljudje po vsem svetu – tudi iz Amerike in Kitajske – različna stališča glede različnih vprašanj. Vloga NBA ni, da presoja te razlike.«

Ob tem je dodal še:»Vendar se NBA ne bo postavila v položaj urejanja, kaj igralci, zaposleni in lastniki moštev povedo ali ne povedo o teh vprašanjih. Preprosto ne moremo tako ravnati.«

Še bolj presenetljivo je bilo njegovo nadaljevanje in spoznanje, da s tem sprejema nekatere posledice: »Razumem, da obstajajo posledice tega stališča in podpiranja svobode govora, o čemer se v bistvu pogovarjamo. S temi posledicami bomo morali živeti.«Ob tem je poudaril, da »simpatizira« s kitajskim trgom in partnerji, a obenem ne želi in ne bo pod vprašaj postavil vrednot lige NBA, ki jo sam kot komisar pooseblja.

Liga NBA se je torej postavila na stran sledenja svojim vrednotam, ki so sledeče: integriteta, timsko delo, spoštovanje in inoviranje. Stališče, ki na Kitajskem zagotovo ne bo sprejeto odprtih rok, obenem pa bo ligo NBA vsaj za trenutek postavilo kot primer neomajnosti v pogovoru o sledenju vrednotam, ki jih kot partner nenazadnje spoštuje in, vsaj tako si gre razlagati, ceni tudi Kitajska.

Obenem pa velja poudariti, da se je za razliko od lige na nasprotni breg postavil kar lastnik ekipe Houston Rockets, ki je svojega generalnega direktorja Moreya javno grajal in obsodil njegov tvit. Javno se je za tvit opravičil tudi prvi zvezdnik ekipe James Harden.

Interesi so torej različni – predvsem pa komuniciranje vodijo različni motivi, pa naj bodo to finance, ugled ali kaj drugega. Predstavljeni primer nam lepo pokaže, da lahko pri tako globalni organizaciji, kakršna je liga NBA, že ena sama objava na družbenem omrežju za seboj prinese številne posledice, ki se dotikajo prav vseh deležnikov. Zato mora biti organizacija, ki podpira oziroma sprejema takšna dejanja, pripravljena na krizno komuniciranje in upravljanje teme po vsem svetu, z različnimi partnerji in različnimi kulturami. Četudi pozno, je liga NBA sledila svojim načelom, kar je dolgoročno zagotovo dobro in takemu zgledu bi lahko sledili tudi ostali. Škoda le, da tega niso uvideli nemudoma. Čeprav prihodnja smer več milijardnega sodelovanja med ligo NBA in Kitajsko trenutno ni jasna, je liga pokazala izjemno mero stoičnosti in sprejela tudi morebitne negativne posledice svojega stališča.

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment