Komunikacijska strategija kot novoletna zaobljuba

Čeprav novoletne zaobljube predstavljajo tradicijo, s katero ob novem letu pripravimo plan za izboljšave na osebnem področju, je prehod v novo koledarsko leto lahko odlična priložnost, da si tudi na poslovni in karierni poti postavimo nove cilje ter začrtamo sveže smernice. Implementacija novih pogledov in aktivnosti sicer ni nujno povezana z menjavo številk na koledarju, vsekakor pa se sam naravni cikel v tem obdobju vrne na izhodiščno točko, kjer se vse prične znova. To je odlična podlaga za spremembe tudi pri nas samih, zato vam predstavljamo pet nasvetov, s katerimi boste lažje uresničili svoje komunikacijske novoletne zaobljube.

  1. Brez načrtovanja je uspeh odvisen le od sreče

Osnova za uspešno komuniciranje je dobro načrtovanje in ko razmišljamo o novoletnih zaobljubah, smo že storili prvi korak v začrtano smer. Ni pravega načrta, če ne poznamo želenega cilja, ki ga želimo doseči, zato morajo biti cilji vselej jasno zastavljeni. Z realnimi in dosegljivimi cilji bomo uspešnejši, kar je odlična motivacija pri doseganju napredka. Če celoten proces razdelimo na manjše elemente oziroma naloge, se bomo z njimi lažje spoprijeli. Postavimo si merljive mejnike, ob katerih bomo lahko ocenili napredek, zelo pomembno pa je, da nikdar ne obupamo.

  1. Zoom – fokus – akcija!

Kljub jasno in specifično zastavljenim ciljem se moramo zavedati širine, ki nam jo nudi komunikacijski prostor. Naša strategija bo še uspešnejša, če se ozremo naokoli in se vprašamo, ali smo res izkoristili ves ponujeni potencial. Ko v kader ujamemo vse kar želimo zajeti, nam preostane samo še izostritev in določitev fokusne točke. Tako lahko naša komunikacijska zaobljuba zajema tudi »Razmišljaj širše, a izostreno!«

  1. Svežina novega začetka

Vsako novo obdobje ali nov projekt s seboj prinese svežino nepopisanega lista. Vpeljite jo tudi v snovanje nove komunikacijske strategije. V ekipo vključite osebe, ki niso neposredno povezane s projektom. Sveži in neobremenjeni pogledi so najučinkovitejši v začetni »brainstorming« fazi, pogosto pa so nam lahko v pomoč tudi pri premagovanju preprek, ki se pojavijo tekom razvoja projekta.

  1. EKO kot ekološko in ekonomično

Čeprav besedo »EKO« praviloma povezujemo z okoljevarstvom in zniževanjem stroškov, je lahko tudi načrtovanje komunikacijske strategije »EKO«, saj s ponovno uporabo uspešnih prijemov, reciklažo dobrih praks in adaptacijo vzpostavljenih mehanizmov poskrbimo za učinkovito komuniciranje. Ob stalnem razvoju tehnologij in vsakodnevnih novostih je zelo pomembno, da držimo korak s časom, kar pa ne pomeni, da moramo vsakokrat pričeti znova. Tako kot v prometu, kjer je za varno popotovanje obvezna uporaba vzvratnih ogledal, je zelo priporočljivo, da se tudi pri načrtovanju novih poti in ciljev ozremo nazaj v preteklost, iz katere črpamo dobre prakse in ocenimo, kaj bi lahko storili še bolje.

  1. Bodite iskreni

V poplavi novic in informacij marsikdo izgubi notranji kompas. V želji po hitrem uspehu smo v zadnjem času priča pojavu lažnih novic oziroma »Fake News« fenomenu. Publika je vse bolj občutljiva na ta pojav in vse bolj ceni iskrenost. V kombinaciji z vse večjo težo družbenih omrežij se javnost danes lažje poistoveti z blagovnimi znamkami in ustanovami, ki do nje pristopajo na osebnem nivoju in odnos gradijo na zaupanju. Iskrenost do samega sebe pa vas bo nagradila tudi pri uresničevanju lastnih novoletnih zaobljub.

Share this article

Articles by the same author

There are no articles by the same author

Leave a comment