Velenjsko podjetje izbrano za sodelovanje z ameriško univerzo

Slovensko podjetje Skaza, ki doma in po svetu navdihuje s svojimi trajnostnimi rešitvami za izzive sodobnega časa, je nedavno naredilo velik vtis tudi na Univerzo v Koloradu v mestu Boulder. Skaza je namreč zmagala na dveh projektnih razpisih, v sklopu katerih bodo ameriški študenti MBA programa Leeds School of Business na študiji primera velenjskega podjetja aktivno proučevali in vzpostavljali trajnostni model poslovanja. V Skazi se zavedajo, da je tovrstno sodelovanje z eno najpomembnejših raziskovalnih univerz odlična popotnica za preboj na ameriški trg. 

Skaza izbrana za sodelovanje z Univerzo v Koloradu

Velenjsko podjetje Skaza v osrčje svojega delovanja vseskozi postavlja trajnostno naravnanost in okolju prijazne inovativne rešitve. Ker pa je trajnost kompleksen proces, ki vpliva na vse sfere delovanja, je širom sveta različno razumljen. Da bi v Skazi dobili poglobljen uvid v ta koncept ter vzpostavili še bolj trajnosten model poslovanja, so se prijavili na dva razpisa študije primera na področju trajnosti in okoljevarstva Univerze Kolorado v mestu Boulder. Ameriška univerza in članica prestižne zveze Association of American Universities, kamor spadajo le najpomembnejše raziskovalne univerze iz Severne Amerike, je izmed vseh prijavljenih na obeh razpisih največ potenciala videla prav v slovenskem podjetju. 

V okviru sodelovanja, ki bo potekalo od februarja do konca aprila, bodo imeli študenti MBA programa Leeds School of Business priložnost, da na podlagi resničnih situacij, tekočih izzivov ter priložnosti podrobno spoznajo slovensko podjetje in njegovo delovanje. Pri prvem projektu, ki se osredotoča na poslovanje, bodo pripravljali strategijo za vstop podjetja na ameriški trg, kjer bodo morebitne ideje in spremembe takoj tudi implementirali. Tako podjetju kot študentom bo to omogočalo enostavno opazovanje rezultatov in sprememb v dejanskem času. 

Vodja oddelka raziskav in inovacij v Skazi dr. Branka Viltužnik

Z drugim projektom s področja okoljevarstva in trajnostnega razvoja pa se bo skupina študentov v sodelovanju z dr. Branko Viltužnik, vodjo oddelka raziskav in inovacij v Skazi, poglobila v recikliranje plastike. Skupaj bodo namreč pregledali vso zakonodajo na področju plastike v Združenih državah Amerike ter analizirali deleže in vrsto reciklirane plastike v posameznih državah. Skaza, ki je s številnimi aktivnostmi pustila močan pečat v lokalnem okolju, si želi svoje vrednote ponesti tudi izven državnih meja. Po besedah direktorja podjetja Barta Stegemana nameravajo tekom projekta v ZDA poiskati proizvajalce ter predelovalce plastike, s katerimi si delijo vrednote in bi lahko sodelovali v prihodnje. Poslovni model, ki ga bodo razvili v sodelovanju z ameriškimi študenti, pa bodo uporabili za pripravo in vzpostavitev lastne proizvodnje čez lužo. V Skazi se zavedajo, da je sodelovanje z Univerzo Kolorado Boulder kot eno najpomembnejših ameriških raziskovalnih univerz, ki je samo v letu 2018 za raziskave namenila kar 514 milijonov dolarjev, izjemna priložnost za spoznavanje ameriškega trga.

Direktor podjetja Skaza Bart Stegeman
Share this article

Similar posts

Leave a comment