Moč barv – 2. del

V prvem delu bloga smo govorili o pomembnosti barv pri kreiranju podobe blagovne znamke in sporočilnosti, ki jo želimo doseči.

Podrobneje smo predstavili pomen toplih barv, sedaj pa se ozrimo še na pomen hladnih in nevtralnih barv. Med hladne barve spadajo zelena, modra in različne variacije, kot je vijolična. Znane so po svojem pomirjujočem in sproščujočem učinku. V nevtralni paleti pa nastopajo rjava, bela, črna in različice, kot je siva. Imenujemo jih lahko tudi zemeljski toni. So prefinjene, med drugim pa lahko delujejo mogočno, popolno, čisto.

Zelena:

Zelena barva simbolizira naravo, rast, umirjenost, ravnovesje, zaupanje, zdravje, spokojnost, moč in plodnost. Uporablja se jo pri okoljskem ozaveščanju, bio in organskih izdelkih ter vegeterijanskih in veganskih izdelkih. Ker deluje zelo sproščujoče, se jo za sprostitev kupcev velikokrat uporablja tudi v trgovinah.

Pri izbiranju odtenka zelene barve je potrebno imeti v mislih, da bo svetlejši odtenek asociiral na rast, vitalnost in obnovo, medtem ko bo temnejši odtenek nakazoval na prestiž, bogastvo in obilje.

Blagovna znamka Starbucks uspešno uporablja pomen zelene barve. V svojih »zelenih« kavarnah spodbujajo občutek sprostitve in tako stranke vabijo, da si vzamejo čas za oddih in se pri njih odpočijejo od stresnega dneva.

Modra:

V psihologiji barv je modra barva tesno povezana z morjem in nebom. Stabilnost, varnost, harmonija, mir in zaupanje so le nekateri občutki, ki jih stranka povezuje z vašo blagovno znamko, če vizualno komunicirate z modro barvo. Nekateri trgovci imajo v modri barvi ikone za garancijo, potrdilo o zaupanju ali brezplačno pošiljanje, da okrepijo vidik zaupanja.

Modro največ uporabljajo tehnološka, finančna in farmacevtska podjetja ter banke in vladne organizacije, saj modra barva predstavlja avtoriteto, zvestobo, moč in profesionalnost. Blagovne znamke iz sveta farmacije, kozmetike in osebne nege (npr. Oral B, Pfizer, itd.) pa običajno uporabljajo modro barvo zato, da z njo poudarijo kakovost, zanesljivost in varnost svojih izdelkov.

Vijolična:

Vijolična barva velja za kraljevsko barvo. Povezuje se jo s pogumom, kreativnostjo,  močjo, plemenitostjo, razkošjem, veličastnostjo, modrostjo in duhovnostjo.

Zaradi njenega pomena, ki prikazuje skrivnostnost, resničnost, čutnost, moč, razkošje in celo sentimentalnost, se jo lahko uporablja v celoti ali pa le kot barvo poudarka. Temnejši odtenki pogosto predstavljajo razkošje, medtem ko so svetlejši odtenki bolj ženstveni, sentimentalni in nostalgični.

Rjava:

Rjava ustvarja krepak, zemeljski in tradicionalen videz ali razpoloženje. Nanaša se na udobje, zanesljivost, varnost, poštenost, kakovost in prizemljenost. Dandanes se rjava barva velikokrat uporablja za organske in naravne izdelke s področja prehrane in kozmetike. Predstavlja občutek polnosti, urejenosti in utemeljenosti. Kot vedno, pa moramo biti pazljivi in rjavo uporabljati previdno, saj lahko spominja tudi na umazanijo.

Ko se stvari starajo, navadno prevzamejo rjavo patino. V tem smislu nam rjava kaže, da je predmet dolgo obstojen in trajen. Zaradi tega je rjava dobra izbira za logotipe v vintage slogu – daje jim videz, da podjetje obstaja že dolgo.

UPS je primer blagovne znamke, ki odlično izkorišča barvne pomene. Rumena lahko predstavlja veselje ob prejemu paketa, rjava pa zanesljivost in varnost. Tako skupaj tvorita pomen varnega in zanesljivega podjetja, kar je točno tisto, kar si želimo od dostavne službe.

Bela:

Bela barva predstavlja preprostost, čistost, nedolžnost, jasnost, optimizem, idealizem, zdravje in popolnost. Prav zato je priljubljena izbira barve za tehnološke in medicinske izdelke.

Lahko se zgodi, da ob pretirani uporabi bela barva ustvari občutek hladnosti, sterilnost in praznine. Zato je pomembno, da pri izbiri belega logotipa dodamo še eno barvo, pri čemer upoštevamo tudi barvni pomen in sporočilnost slednje.

Primer blagovne znamke, ki s pridom uporabila belo barvo, je Apple. Bela namreč predstavlja preprostost njihovih izdelkov tako z oblikovnega vidika kot tudi funkcionalnosti.

Črna:

V barvni psihologiji je črna simbol skrivnosti, moči, razkošja, ekskluzivnosti, elegance in prefinjenosti. Črna je drzna, klasična in sofisticirana barva.

Poleg omenjenih lastnosti pa lahko črno barvo povezujemo tudi z agresivnostjo, konzervativnostjo, močjo in uspehom.

Velikokrat črno barvo zasledimo v modnem svetu, saj predstavlja vrhunske luksuzne blagovne znamke. Pri embalaži črna barva ustvari močan in impresiven učinek, izdelki pa dobijo eleganten in razkošen pridih.

Blagovne znamke, ki uporabljajo logotipe v črni barvi, so običajno uveljavljene in globoko zakoreninjene. Nimajo potrebe po pozornosti. Vedo, da njihov ugled govori sam zase in ne potrebujejo barv, ki bi še dodatno izražale njihovo moč, stabilnost in vrednost.

Še nekaj primerov blagovnih znamk in njihove povezanosti s pomenom barve:

Share this article

Articles by the same author

Leave a comment